Odgovor na islamofobiju u Austriji
BOŠNJACI POSLALI PORUKE MIRA
Autor: Emir Serdarević
Objavljeno: 09. Jun 2018. 20:06:54

Lang, Austrija: General Ajnadžić uručuje nagradu dr Brandstetteru


U petak, 8.juna 2018. godine u pokrajini Štajerskoj u Austriji upriličeno je tradicionalno sjećanje na žrtve iz Prvog svjetskog rata, među kojima su bili i brojni Bošnjaci. Prisutni su se prisjetili herojstva Bošnjaka i odanosti domovini. Naziv manifestacije je Maletta, po poznatoj bitci na Monte Maletti u Italiji, gdje su Bošnjaci nadljudskim naporima i herojstvom izvojevali pobjedu. Tradicionalni se manifestacija održava jedne godine u Austriji, druge u Italiji, a treće u Bosni i Hercegovini, i tako redom.

Ratni general Armije RBiH, Nedžad Ajnadžić, aktuelni načelnik sarajevske općine Centar, zajedno sa doministrom odbrane BiH Seadom Jusićem, predvodili su brojnu delegaciju iz Bosne i Hercegovina na ovoj važnoj manifestaciji u Austriji. Prisutni su bili i brojni drugi počasni gosti:

Ambassador BiH u Beču, ambassador Austrije u Sarajevu, general Bahto iz Goražda, dr. Brandstetter i pukovnik Wildberger, kao i predstavnici udruženja austrijsko-bosanskog prijateljstva, vojni muftija uz 6 imama iz BiH i imamom Islamskog kulturnog centra Grac, delegacija iz Italije, i drugi.


Obraćanje doministra Jusića


Na manifestaciji u općini Lang na vojničkom mezarluku gdje je ukopano preko 1000 Bošnjaka, svi su poslali poruke mira i nadu za dobar suživot, a vjerski predstavnici su proučili molitve za duše nastradalih.

Nakon manifestacije muslimani predvođeni načelnikom Ajnadžićem i doministrom Jusićem su klanjali džumu u Islamskom kulturnom centru Grac, gdje se prije namaza prigodnim riječima odratio doministar odbrane. Istakao je oduševljenje izgrađenom džamijom u Gracu, te značajnom manifestacijom koja je organizovana na visokom nivou i važnost širenja istine i poruka mira.


Obraćanje imama


U večernjim satima je upriličen zajednički iftar za sve goste, pa su tu bili i Austrijanci, Italijani i Bosanci. Svi su bili oduševljeni prijemom, atmosferom i novim iskustvima te su se srdačno zahvalili.

General Bahto prije teravih namaza obratio se džematlijama Islamskog kulturnog centra Grac, zahvalio za suorganizovanje manifestacije, te istakao važnost sjećanja i obilježavanja ovakvih datuma i dobrog suživota.

U vremenu kada puno toga se dešava što ljude udaljava jedne od drugih, te posebno ovih dana u Austiji u medijima i politici, muslimani, islam i džamije su bili prezentirani u negativnom kontekstu – naime, isti dan stigla je informacija u zatvaranju nekoliko džamija i protjerivanju nekoliko imama, ovakve poruke mira i suživota koje su poslane iz Graca postaju još važnije i pravi su odgovor na islamofobiju.


Islamski kulturni centar Graz: Obraćanje doministra Jusića