U SUSRET NAJODABRANIJEM MJESECU U GRACU
Autor: Emir Serdarević
Objavljeno: 16. May 2018. 13:05:52

GRAZ: Sa džematskog druženja


U nedjelju, 13.5. na zadnji dan vikenda pred Ramazan u Islamskom kulturnom centru Grac upriličeno je treće po redu druženje dva bošnjačka džemata iz Graca „Bošnjak“ i „IKC Grac“. Imami hafiz Sabahudin ef. Hašić i Fikret ef. Fazlić su prigodnim vazovima motivirali džematlije da što spremniji dočekaju Ramazan, rade što više dobrih dijela i raduju se velikoj milosti i blagodati ovog mjeseca. Mektebska djeca IKC Grac i hor džemata Bošnjak su svojim izvedbama dali i umjetničku dimenziju ovog prelijepog druženja sa svojim divnim izvedbama, a vrijedni aktivisti su pripremili i ćevape, kolače i druge poslastice, tako da je sve prošlo u najljepšoj atmosferi.

Prvi vikend u Ramazanu je rezervisan za promociju knjige „Zeig mir doch, was Mohammed a.s. neues gebracht hat…“ (Pokaži mi šta je to novo donio Muhammed a.s.…) poznatog autora i imama iz Njemačke hafiza Benjamina Idriza. Naime, u zadnje vrijeme je veliko interesovanje i medija i društva za islam i islamsku literaturu. Ipak, na njemačkom jeziku preovladavaju knjige koje pišu nemuslimani, često i u vrlo negativnom kontekstu. Tako da je ova knjiga koja će premijeru predstavljanja u Austriji imati u subotu 19.5. u IKC Grac jedno osvježenje za njemačko govorno područje i nadamo se poticaj muslimanima da se aktivnije uključe u sve aspekte društvenog života, pa i u pisanje i izdavanje knjiga sa islamskim temama na njemačkom jeziku.

Godinu dana nakon dobijanja upotrebne dozvole za prvu, ali još nezavršenu džamiju u Gracu i pokrajini Štajerskoj, džematske aktivnosti se odvijaju u punom kapacitetu. Posebno u mjesecu Ramazanu se intenzivira svakodnevno druženje, zajednički iftari i razni ibadeti. Ovaj Ramazan vjernici u IKC Grac će iskoristiti i za prikupljanje financijskih sredstava za finansiranje moderne džamijske fasade od stakla, koja bi krajem ove godine trebala da krasi ljepoticu u Gracu. A ovu temu su popratile i austrijske novine Kronen Zeitung sa naslovom „Gracerska džamija vani gotova do kraja 2018.“, gdje su pozitivno opisali aktivnosti i rad Islamskog Kulturnog Centra Grac.