U Vogošći obilježeno
70 GODINA RADA I POSTOJANJA FUDBALSKOG KLUBA „UNIS“
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 07. May 2018. 20:05:16

Sa promocije monografije: Srđan Hadžijusufović, Adnan Kantić, Zaim Alić Zajke, Nurif Nargilić Amba, Esad Hadžijusufović, Dušan Jovanović Dujo, Vedran Ticić i Ramiz AvdićAdnan Kantić, direktor FK „UNIS“ iz Vogošće
- Od svog osnivanja 1948.godine do danas, naš klub se takmičio u svim rangovima bivše i sadašnje države, rekao je u petak (05.05.2018.) naveče (Adnan Kantić, direktor Fudbaldkog kluba „UNIS“ iz Vogošće, na Svečanoj akademji koja je upriličena u povodu oblježavanja 70 godina rada i postojanja ovog uzornog sportskog kolektiva. Istina, nije bio u prvligaškom ili Premijer ligaškom rangu ni jedne od ovih zemalja. Međutim, kada u ovoj sali vidim ovoliko sportskih legendi koje su u našem klubu počinjali svoju karijeru a danas žive i rade u gradovima širom Bosne i Hercegovine, Evrope pa i Australije, zasigurno, mogu reći kako smo mi od večeras ušli u Evropsku fudbalsku ligu. Klub je nastao 1948. godine na inicijativu radnika fabrike „Pretis“ koja je tada bla u razvoju. Dali su mu ime „Tempo“.Ubrzo mu mijenjaju ime u „Radnički“, potom u „Pretis“ a sa okrupnjvanjem privrednih subjekata u „UNIS“, ime koje i danas sa ponosom nosi.U godinama iza klub su pratli usponi i padovi, radosti i žalosti. Jednostavno nije mogao biti izvan svih tokova koji su pratili sredinu u kojoj je svih ovih 70 godina unazad djelovao. Jednstavno. Bio je njen nerazdvojni dio. Nedjelje su bile ljepše sa pobjedama, kuće veselije, a rad u fabrikama uspješniji. Bilo je i poraza, iz kojih je klub izlazio jači, prkosniji i odlučniji. Bio je rasadnik vrlo agilnih i perspektivnih sportista. Po broju vrsnih igrača, trenera, sportskih radnika i navijača bio je uspješnijih od mnogih prvoligaša. Poseban i svojstven je to kolektiv. Radi se o klubu koji je obojen najljepšim bojama-ljudima koji su stvarali i koji stvaraju fudbal u Vogošći. To je kolektiv sklon druženju, prijateljovanju, težnji za kvalitetom ali i za masovnošću koji doprinose stvaranju dobrih fudbalera, lijepih i nezaboravnih trenutaka za sve u i oko kluba.


FK „PRETIS“ generacija 1960/61. godine


Onima koji su svojim radom i djelovanjm pronosili slavu ovog kluba uručene su prigodne Zahvalnice i Plakete i uz njih monografija „Sedamdeset godina Fudbalkog kluba UNIS Vogošća 1948-2018“, autora Adnana Kantića koju je štampala Izdavačko grafčka kuć „Planjax“ iz Tešnja.

-Na 730 stranica monografije stao je jedan mali dio onoga šta se radilo, kako se igralo, družilo, kaže Adnan Kantić. Na požutjelim fotografijama i isječcima iz novina registrovna je burna i vrlo živopisna istorija vogošćanskog nogometa. Mnogi koji budu prelistavali monografiju neće moći sakriti suze gledajući fotografije i nekih dragih ljudi koji danas nisu sa nama, a u našem klubu, našoj Vogošći iza sebe su ostavli preoznatljiv trag.


FK „UNIS“ genercija 1972/73. godine

Prije akademije priđena izložba fotgrafija o radu FK „UNIS“