Posebne patike za Bosansku zvijer
JUSUF NURKIĆ PONOVO BRILJIRA: POSLIJE CVIJETA SREBRENICE, SJETIO SE DEVET HEROJA BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Sport.ba
Objavljeno: 18. Apr 2018. 19:04:49


Nakon što je nedavno dao da mu se posebno dizajniraju patike koje su na petnom dijelu sadržavale oznaku cvijeta Srebrenice, autentičnog simbola genocida počinjenog u julu 1995, sada je otišao korak dalje u dizajnerskom smislu.

Sjećaju se mnogi da je svojevremeno pjevao kasidu o devet heroja, bh. gazija, a sada je tokom posljednjeg meča NBA doigravanja (njegov Portland izgubio od New Orleans Pelicansa 102:111, Nurkić izašao početkom treće četvrtine zbog povrede) igrao u patikama sa ljiljanima uz ispisana imena najboljih bh. sinova.

Radi se o Izetu Naniću, Mehdinu Hodžiću, Midhadu Hujduru Hujki, Hajrudinu Mešiću, Safetu Zajki, Enveru Šehoviću, Adilu Bešiću, Nesibu Malkiću i Safetu Hadžiću.Oni su odlikovani priznanjem - Orden heroja oslobodilačkog rata u BiH na osnovu Uredbe ratnog Predsjedništva Republike BiH. Dževad Ibrahimović napisao je kasidu “Devet heroja”, a otpjevao ju je i snimio Mustafa Isaković.

Nurkić za sada više doprinosi promociji BiH i očuvanju nacionalne svijesti od mnogih koji su za to zaduženi, a posebno je zanimljivo Nurkićevo djelovanje, s obzirom da većina ljudi njegovog uzrasta nema pojma ni o ratnim stradanjima, ni o pomenutim herojima.