Slavomir Mikić iz vogošćanskog naselja Semizovac objavio knjigu
NASMIJ SE I ZA POJAS ZADJENI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 23. Jan 2018. 15:01:23

Slavomir Mikić: Branio sam se tako što bi takve u svojim humorističkim tekstovima, pričama i kozerijma, karikirao i ismijavao, te sve te raznorazne nebuloze pretvarao u humor.


Nedavno je iz štampe izašla prva knjiga humorističkih zapisa Slavomira Mikića pod nazivom „Nasmij se i za pojas zadjeni“. Ovaj vrsni autor rođen je 1951.godine u vogošćanskom naselju Semizovac. Tu je završio i Osnovnu školu. Nakon Gimnazije nastavio je školovanje na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu gdje je studirao matematiku. Radio je u računovodstvima više firmi. Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godine protjeran je iz svoje kuće. Obreo se u Australiji, gdje i danas živi. Tamo je i počeo da piše. Kako sam kaže bilo je to sasvim slučajno.

- Nervirale su me ljudske gluposti kroz koje je svako pokušavao opravdati sebe zbog situacije u kojoj se raspala naša nekadašnja zemlja Jugosavija, kaže Slavomir Mikić. Branio sam se tako što bi takve u svojim humorističkim tekstovima, pričama i kozerijma, karikirao i ismijavao, te sve te raznorazne nebuloze pretvarao u humor. Vremenom se nabralo dosta tekstova koje sam ukoričio u ovu knjigu. Prevladavaju političke teme jer većih gluposti nigdje i ne možeš naći izvan politike i političara.

Koristeći taj svoj odbrambeni sistem ujedno ga je i trošio. Ispod njegovog čvrstog i šaljivog lica ukazivao se onaj njegov mekani i nježni dio duše. Njega je koristio za pisanje o tužnim, nesretnim ljudskim sudbinama, najčešće u stihu ali i u prozi.

Ova knjiga, bez obzra na primjese humora, predstavlja svojevrstan ratni dnevnik u kojem je oslikana turobna slika raspada jedne zemlje, patnje građana koji su protjerani sa svojih ognjišta i njihova borba da teške trenutke prebrode i vrate se u normalan život.