Mogerini i Brnabić:
ZA PRISTUP SRBIJE EU-U VAŽNA NORMALIZACIJA ODNOSA BEOGRADA I PRIŠTINE
Autor: AA
Objavljeno: 16. Nov 2017. 15:11:06
Nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije održanog u Briselu, Mogerini je pohvalila novu fazu dijaloga, odnosno direktno učešće dvojice predsednika, uz promenu formata, agende i brzine sastankaZa napredak Srbije na putu pristupanja Evropskoj uniji (EU) veoma je važan dijalog Beograda i Prištine i uspeh tog dijaloga se meri pronalaženjem održivog rešenja za sve, saglasile su se danas visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i premijerka Srbije Ana Brnabić, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije održanog u Briselu, Mogerini je pohvalila novu fazu dijaloga, odnosno direktno učešće dvojice predsednika, uz promenu formata, agende i brzine sastanka.

„Ono što je za mene u ovom trenutku važno je da se zaštiti faza. Videli ste mnogo češće sastanke, promenili smo format i brzinu i agendu onoga o čemu raspravljamo. Dijalog je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i njegov uspeh se ne meri brzinom, već napretkom u normalizaciji odnosa dve strane koja se meri pronalaženjem održivog rešenja za sve“, navela je ona.

Mogerini je rekla i da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd - Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za Dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici.

Na to je premijerka Srbije Ana Brnabić kazala da Beograd postaje potpuno posvećen dijalogu i pohvalila „hrabru odluku“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog.

„Još jedna hrabra odluka Vučića da pokrene unutrašnji dijalog, da znamo da mi svi zajedno želimo da idemo u dijalog sa Prištinom i da svi zajedno kažemo da to nije političko pitanje, već nacionalno pitanje i da svi zajedno nađemo kompromis za jedan zajednički stav Srbije po ovom pitanju“, rekla je Brnabić.