U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
U NEW YORKU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MR. AIŠE PURAK
Autor: B.net
Objavljeno: 04. Nov 2017. 19:11:34
U petak večer, 3. novembra t.g., u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu održana je promocija knjige “Mogućnosti i izazovi bosanskih imigranata”. Ustvari, u pitanju je magistarski rad iz oblasti historije, koji je Aiša Purak odbranila 2016. pred komisijom State University of New York at Brockport. Purak je u martu 2017., magistarski rad o bosanskim muhadžirima u Americi objavila na engleskom jeziku, pod naslovom: "Bosnian Immigrants: Opportunities and Challenges".

U svojstvu domaćina promocije hafiz Hako ef. Omeragić gošću je predstavio prisutnim članovima zajednice ističući kratke biografske podatke, naglasivši od samoj knjizi:

- Knjiga bilježi potresna kazivanja naših majki koje su izgubile svoje sinove i još im kosti nisu našle; priče naših Bošnjakinja čiji su muževi ubijeni a one ostale same sa svojim jetimima; kazivanja naših dobrih Bošnjana koji su preživjeli logore i sve strahote i patnje logora..., rekao je hafiz Omeragić.

Na samom početku Aiša Purak je istakla oduševljenje oko ljepote Bošnjačkog islamskog kulturnog centra i pohvalila sve vakife, Odbor IZ Plav-Guisnje i sve one koji su ugradili dio svoje nafake i rada u ovo veleljepno građevinsko zdanje.U obraćanju Aiša Purak je istakla koji je bio povod objave magistarskog rada u knjizi koja govori o preživjelim žrtvama genocida, strahotama kroz koje su prolazili bošnjački muhadžiri koji su nakon srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu našli utučište na sjeverno-američkom kontinentu.

Autorica Purak je rekla zašto se odlučila na ovakvu tematiku magistarskog rada, podršci određenih ličnost, o namjeri knjige, koju je željela da ostane mlađim generacijama kao poruka i pouka kroz kakve su golgote prolazili Bošnjaci i Bošnjakinje svih starosnih dobi u vremenu genocidne agresije na BiH. Posebno je važno da se o golgoti nad Bošnjacima koji su priredili valikonacionalističke srpsko-crnogorske i hrvatske političke, vojne i crkvene snage čuju u američkom i kanadskom društvu.

Autorica Purak je najavila novo izdanje iste knjige sa znatnim dopunama.

U obraćanju autorica Purak, kako je organizator predvidio, izašla je iz okvira tematike same knjige, te je govorila o važnosti povezivanja, razumijevanja i jedinstva među Bošnjacima, što jeste važno za uspjeh jedne naše zajednice. Ona je također naglasila o važnosti bosanskog jezika da se prenosi na našu djecu.

Predstavnici Islamske zajednice su najavili da će planirati ponovo pozvati Aišu Purak da održi predavanje za Bošnjakinje.

Promocija je održana u organizaciji Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku i Bošnjačko-američke naconalne asocijacije (BANA).


Dio prisutnih na pormociji