Predsjednik Mešihata Islamske zajednice održao hutbu u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu
MUFTIJA DR. DUDIĆ: PODIGNUTE GLAVE MOŽETE DA GOVORITE O NAŠOJ DŽAMIJI U NEW YORKU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 15. Sep 2017. 22:09:39

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić održao hutbu u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu


Kako smo ranije najavili, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić na poziv generalnog sekretara Rabite dr. Abdullaha et-Turkija prisustvovat će međunarodnoj konferenciji u organizaciji Islamske svjetske lige – Rabite koja će se održati u New Yorku 16. i 17. septembra 2017. Na konferenciji će se govoriti na temu “Civilizacijski dijalog između muslimanskog svijeta i SAD”.

U četvrtak, nakon dolaska u New York, muftija dr. Dudić je posjetio Islamsku zajednicu & Kulturni centar Plav-Gusinje u NY. U Alipašinoj džamiji u Astoriji nakon susreta sa članovima odbora i džemata, predvodio je Akšam namaz.

U petak, 15. septembra, muftija dr. Dudić u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu održao je hutbu, dok je Džumu namaz predvodio muftija Novog Zelanda.

U petak prije džume, muftija dr. Dudić obišao je sve sadržaje Bošnjačkog islamskog kulturnog centra na Richmond Hillu, vakuf Islamske zajednice & Kulturnog centra “Plav-Gusinje” u New Yorku.Na samom početku hutbe muftija dr. Dudić u mubarek džumanskom danu podsjetio prisutne vjernike, na zadnji mjesec u godini - mubarek Zul hidždže, te da prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u četvrtak 21. septembra, sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1439. hidžretske godine, odnosno u naredni petak je Prvi muharrem. Nova hidžretska godina se računa od Hidžre, fizičkog preseljenja poslanika Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu.
Čestitajući Novu hidžretsku godinu muftija dr. Dudić pozvao sve prisutne da svi zajedno uputimo dove Allahu dž.š. da nam ukabuli ovaj današnji ibadet, da sačuva nas i naše porodice, i da pomogne muslimanima bilo gdje da se nalaze na dunjaluku, a nalaze se u teškom stanju, istakao je on. Muftija Dudić je pozavo da posebno molimo Allaha dž.š. da pomogne muslimane Myanmara koji u ovo vrijeme prolaze kroz najteži period, rekao je on.Muftija dr. Dudić nije mogao sakriti oduševljenje cjelokupnog sadržaja i interijera Bošnjačkog islamskog kulturnog centra na Richmond Hillu, kojeg su sagradile vrijedne bošnjačke ruke.

- Mi danas ovdje na ovom časnom mjestu izgovaramo, Gospodaru naš, mi pripadamo ummetu Muhammeda a.s., koji je rekao: Nećete biti pravi vjernici dok vam džamije ne budu ljepše od vaših kuća! E sada, draga braćo, podignute glave možete govorite o ovoj džamiji u New Yorku, i da kažete, ova džamija je bolja i ljepša od moje kuće, tvoje kuće ili da liči na naše kuće.
Po prvi put sam u ovom Bošnjačkom islamskom kulturnom centru; dok sam putovao, pripremao sam šta da vam pametno kažem. I sve što sam pripremao i pisao da vam kažem, kada sam vidio ovu džamiju i centar, sve je otišlo u stranu... Allah vas nagradio, Allah vas sačuvao, Allah vam ukabulio!, – naglasio je muftija dr. Dudić, ne krijući radost i zadovoljstvo vidjevši ljepotu objekta Bošnjačkog islamskog kulturnog centra, koji su sa svojim imetkom i rukama sagradili vrijedni Bošnjaci daleko od zavičaja, svoje domovine Bosne i Sandžaka.Muftija dr. Dudić u toku hutbe posebno je istakao:
- Gdje god sam bio i kada se govori o muslimanima u Americi, posebno o Bošnjacima, nezaobilazno je isticanje muslimana Bošnjaka Plava i Gusinja, tj. Sandžaka - odnosno Ali-pašine džamije, tj. vas koji živite u New Yorku koji ste okupljeni oko IZ. Nemoguće je danas govoriti o organiziranju naših muslimana u New Yorku a da obavezno ne kažu: “Da, da, to su oni vaši Plavljani i Gusinjani, odnosno Sandžaklije, Bošnjaci”, rekao je muftija.


Muftija dr. Dudić u ime Islamske zajednice uručuo priznanje h. Smajlu Srdanoviću, predsjedniku Islamske zajedncie Plav-Gusinje


Nakon džume namaza muftija dr. Dudić u ime Islamske zajednice, u ime muslimana Sandžaka, uručuo je priznanje predsjedniku Islamske zajedncie Plav-Gusinje Smajlu Srdanoviću, za pomoć i podršku Islamskoj zajednici, muslimanima u Sandžaku, kao i muslimanima u čitavom svijetu kojima su članovi ove zajednice pomagali.


Domaćin hadži hafiz Hako ef. Omeragić najavio musafire


(Klikom na sliku možete je uvećati)