Udar na fakufsku imovinu
REIS FEJZIĆ: VLAST I SPC DOGOVARAJU “PREKRŠTAVANJE” SAHAT-KULE U PODGORICI
Autor: B.net
Objavljeno: 12. Sep 2017. 17:09:10
“Prekrštavanje” Sahat-kule u Podgorici novijeg je datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otimačine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i diljem Crne Gore.


Islamska zajednica u Crnoj Gori smatra neprimjerenom bilo kakvu najavu o vraćanju metalnog obilježja u obliku krsta na Sahat-kuli u Podgorici. Iskazujemo najdublje poštovanje prema hrišćanskim i svim drugim simbolima monoteistčkih religija, ali samo ako je to saobrazno i primjereno određenoj arhitekturi, njenom nastanku, svrsi ili namjeni.

Sahat-kula u Podgorici, kao i one u Starom Baru, Ulcinju, Herceg Novom i Pljevljima – osmanlijsko i islamsko su nasljeđe u arhitektonskoj i kulturnoj baštini. Uz to, svaka od njih je vakuf – zadužbina dobrih i plemenitih muslimana, dobrotvora koji su svoj imetak dali za njihovu izgradnju.

Sahat-kula u Podgorici je vakuf, odnosno zadužbina porodice Osmanagića, i to Mehmet-paše, i jedna je od brojnih vakufskih građevina koju su ostavili članovi ove ugledne podgoričke muslimanske porodice. Nijedna od sahat-kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje.

“Prekrštavanje” Sahat-kule u Podgorici novijeg je datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otimačine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i diljem Crne Gore. Godinama su predstavnici Islamske zajednice upozoravali na ove činjenice, na potrebu vraćanja vakufa u prvobitno autentično stanje – skidanja obilježja krsta sa Sahat-kule, ali i povratka mnogobrojnih građevina i zemljišta u vlasništvo Vakufa.

Sa nevjericom smo pročitali u medjima da su visoki zvaničnici lokalne vlasti novi – stari izgled vakufa Sahat-kule dogovarali sa čelništvom Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, potpuno zaobilazeći Islamsku zajednicu kao neposredno zainteresovanu stranu.

Još jednom apelujemo na nadležne da se prekine sa proizvodnjom ovakvih apsurdnih događaja, da se Sahat-kuli vrati izvorni, autentični izgled i prekine sa vrijeđanjem osjećaja pripadnika islama u Podgorici i širom Crne Gore. Također, tražimo da se Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara o konzervatorskim uslovima sanacije dostavi na uvid javnosti, kako bi se izakulisne radnje i manipulacije izvele na čistac.

Podsjećamo da je Islamska zajednica autohtona u Crnoj Gori i čini njeno viševjekovno društveno biće. Isto tako, mi imamo pravo i na svoj identitet i imovinu, bilo da je riječ o sahat- kulama, džamijama, česmama ili grobljima. Nećemo dozvoliti njihovo dalje devastiranje, raskopavanje, uzurpaciju ili falsifikovanje identiteta, piše u saopćenju koje je potpisao Rifat Fejzić, reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.