Islambad
AMBASADOR MAKAREVIĆ: OSIGURANE STIPENDIJE ZA BH. STUDENTE NA PRESTIŽNOM PAKISTANSKOM UNIVERZITETU
Autor: Fena
Objavljeno: 09. Sep 2017. 13:09:47


Ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević je na sastanku s predstavnicima prestižnog pakistanskog univerziteta za nauku i tehnologiju NUST (National University of Sciences and Tehnology) dogovorio stipendije za bosanskohercegovačke studente.

Stipendije (njih 30) su precizirane za nivoe bachelor, master i PhD studija i to za sve inžinjerske pravce koje nudi NUST ( mašinstvo, elektrotehnika, građevina, hemijski inžinjering, metalurgija, avioinžinjering, IT i druge).

- Ambicija nam je bila i još je da što više surađujemo u obrazovnom sektoru i to na svim nivoima. Već imamo dva profesora iz BiH koji predaju u Islamabadu, ali potrebno je da imamo više studenata. Naime, u poslijeratnim godinama imali smo nekolicinu naših studenata ovdje, no to je prije nekih desetak godina stalo – naglašava ambasador Makarević.

Za bh. studente NUST može ponuditi vrhunsko obrazovanje te dodatne zajedničke programe koji se vežu za renomirane univerzitete poput Harwarda, MIT-a i Stanforda.

Aplikacije se predaju online putem stranice Univerziteta, a rokovi su svake godine u maju ili junu za početak akademske godine u septembru. Stipendijama je predviđeno besplatno studiranje i boravak u studentskom domu te mjesečni džeparac koji je namijenjen za korištenje menze.