Čudni duh opasno kola Sandžakom
KOD MOĆNIH PAZARKI PUNA KUĆA POMOTERKI
Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 05. Sep 2017. 20:09:26
Lijepe džinke, fatalne Karakondžule, srpske kurtizane - moderno nazvane PromoterkePrije nekoliko mi "došapnu" dobar poznavalac Novopazarske scene: "Trenutno najviše novaca iz Sandžaka odniješe Promoterke. Opustošiše Pazarace..."

Ko su one? Ko su Promoterke? Šta one rade? Kako izgleda taj čudni duh koji opasno kola Sandžakom?

I kao i svi u ovo moderno doba prve informacije o njima nađoh na internetu, u jednom udarnom oglasu:

"Promoterke
• Za potrebe našeg klijenta tražimo promoterke u Novom Pazaru.

Opis posla:
• Prezentacija proizvoda i podela poklona
• Aktivacija potrošača
• Večernje promocije u kafićima i klubovima, žurkama.
• U CV-u navesti visinu, težinu, konfekcijski broj


Uslovi za kandidate:
• Poželjno iskustvo u promocijama
• Devojke
• Studentice do 26 godina
CV i dve fotografije poslati na mail i u subjectu obavezno napisati Promoterke."


Večernje promocije u klubovima i kafićima, djevojke, studentice do 26 g., navesti visinu, težinu, konfekcijski br... Interesanto! Ali, o čemu se ovdje uistinu radi?

Za razliku od domaćica koje nemahu pojma, šta kola oko njihovih sudbina, šta je ušlo u njihove domove, dalje informacije o njima doznah u kozmetičko-frizerskim salonima. Imadoh čak tu prilike da neke i upoznam i sa njima onako u "ženskom razgovoru" popričam.

Te izuzetno zgodne žene dolaze u Sandžak iz većih gradova poput Beograda ili Niša. Većinom sve govore da studiraju i da moraju na taj način da zarade za dalje školovanje. Sve one su u privatnom životu nesretne u ljubavi, te zato silno pate.

"Veoma su emotivne, i kad vole vole", reče sa sažaljenjem šefica kozmetičkog salona, gdje one navraćahu da se za noć srede i da se malo "otvore" i ispričaju uz šoljicu kahve prevrnute šoljice.

Promoterke znači, imaju tako preko dana sve tužnu životnu priču. Ali noću?

Noću se one pretvaraju iz tužnih ljepotica u slatkorječive, umiljate, vesele zavodnice u koje se mnogi Sandžaklije do bola čak zaljube. Dadnu im oni sve što imaju: i pare, i skupe poklone, i dušu... No, za njihovu dušu, koliko sam saznala, one baš nisu uistinu zainteresirane. Njih najviše zanima ovo prvo - PARE!

PARE!, reče jedna od njih smješkajući se.
"Pare! A da bi se došlo do para od Sandzaklija, mi se prije malo "iškolamo".

Proučena je već odavno psihologija Sandžaklije, posebno Pazarca, kako bi mu malo uzeli ono što on posjeduje, a nama sada treba. I znaš gdje im je rupa? Najbolja caka u ovom poslu je sandžačka tafra i rivalstvo. Oni vole da se nadmeću i dokazuju da su oni najbolji i najjači i najmoćniji... I mi to iskoristimo. Hvalimo ga, kako je on najbolji, najjači, najveći kavaljer i td. A onda krenemo drugog da malo hvalimo. Tad se on budi... I mi koristimo tačno tu nit da bi došli do njihove love. Tafru i rivalstvo!"

Znači, sada je jasnije zašto se traže studentice, odnosno pametne ljepotice.

I sve teče otprilike po šemi, kako vlasnik jednog lokala o njima mi ispriča:

"Uđe badža punog džepa u noćni klub gdje su one. I još on nije ni sjeo normalno za sto, već mu na stolu serviraju čašu s njenim pićem koje ona kao pije i promovira. A ona mu prilazi ono zavodničkim korakom, sa slatkim osmjehom..., dodiruje mu kao slučajno ruku ili rame grudima i upoznaje ga sa svojim pićem. Gledaju svi k njemu. On je sada frajer. Badža tako vadi pare i časti svoju prelijepu družbenicu. Ima ona sada svoju priču i svoju umiljatost i svoju toplotu tijela, svoju vatru u oku i dahu... A nakon tri minuta kad ispije gutljaj tog soka (on misli da je neki alkohol) ona ustaje i kao kreće drugom. On je dohvaća za ruku i zaustavlja. Gdje bre od njega da ode drugom?! On je frajer. Nema poslije njega drugi! A konobar odmah donosi drugo piće, koje i nije jeftino i naplaćuje ga odmah. Ovaj badža da bi bio još veći frajer i pokazao ko je i da ima para, vadi štos eura, prelistava ih pred njenim otvorenim lijepim okom, trepćući velikim umjetničkim trepavicama. Vadi on kao eto najmanju novčanicu iz štosa i stavlja ispod njene čaše. 50 eura je tu sad. Ona mu se osmjehne, dodirne ga malo erotski svojom bijelom rukom i odmah 50 eura u svoju tašnu. I nije se on ni okrenuo, a ono ona ispila svoje novo piće. I on opet ponavlja igru sa novih 50 eura. I tako ova igra se ponavlja i sve ovo počinje opet iz početka. Igra ona ili one tako cijelu noć tu svoju igru kurtizane, te umjetnice ljubavi. Jer, kad se osjeti da je badža novčano jak, upotrijebi ona i druge dame u igri. I tako se to igra do u gluho doba, sve dok se ne isprazni njegov džep, dok se ne istopi njegov štos eura. Čeka on sada da ona završi posao i da je pokupi, da joj na kraju pokaže kakav je on još ljubavnik. Ali, ne. Neda ona to baš tako lako. Izmišlja ona sada razlog, nije njoj bar to teško izmislit. I on tako dolazi drugu, pa treću, pa ko zna koju već, noć... Čeka on svoj trenutak kad će se ona smilovati i poći sa njim. Ali, sada je on praznog džepa, ucviljen, a ona je već prešla na drugu žrtvu... I tako to dalje ide. Znaju one i po hiljadu eura za noć da izvuku. A njih je u jednom lokalu i po deset, pa i više. Sve zavisi koji bar je u pitanju... Očarani sandžački jadnici nisu ni osjetili da im se ipraznio džep i da kući neće djeca imati sutra šta da jedu... Ali koga to već briga, ima komšija, ili neko iz familije pa će ih nahraniti da ne umru od gladi. Šta će drugo?"

Kažu, one u Pazaru kupuju i hrane se ovako. Odu do nekog butika, odaberu stvari koje im se dopadaju, nazovu po kakvog Pazarca, koji je umislio da ga ona voli, i kaže: "Dragi na kasi u tom i tom butiku ima nešto što bih željela da imam." I tu je stvar završena. Tako isto kad odu na ručak. Na kraju ručka samo nazovu frajera, i on dođe i plati ceh. One u Pazaru nisu nikad ništa platile, pa ni šoljicu kahve...

I tako Promoterke kažu trenutno najviše koštaju "mačo-frajere" Novog Pazara i okolnih gradova. Odoše milioni eura iz grada, a da niko to ni ne primjeti da se nestaše pare. Zamislite koliko je to para, kad samo mali Tutin ima 4-5 takvih lokala gdje one obitavaju. Prije nekoliko je bilo na oglasu jedne fb stranice jednog noćnog lokala iz Tutina sljedeći sadržaj: "Zbog velike potražnje i dolaska dijaspore od ponedjeljka dolazi novih dvadesetak djevojki..."

Kakve sve nemani neće navratiti u ovaj sandžački vilajet?!

No, kako se govori po čaršiji Pazarke se već spremaju da krenu sa linčom i protjerivanjem prelijepih Promoterki. A dok se to ne desi, pjevaće se i dalje: Kod moćnih Novopazarki puna kuća Promoterki.