Rekacija Fuada Đidića na demant Davorina Jurovickog, objavljenog 09.08.2017 na Bošnjaci.net
VUK U JAGNJEĆOJ KOŽI
Autor: Fuad Đidić
Objavljeno: 29. Aug 2017. 15:08:47
U nastavku objavljujemo reagiranje Fuada Đidića na demant Davorina Jurovickog, koji je objavljen 09.augusta 2017. na Bošnjaci.net pod ovim LINKOM.
Fuad Đidić je služio u Ambasadi BiH u Otavi u dva mandata 2004-2008. i 2013-2017.


• Demistifikacija jedne personalne koalicije na djelu - skovana između arogancije i moći, “nekadašnje ekselencije” iz “dinastije Špirić”, i, latinluka i prevare “nekadašnjeg sokolovog bojovnika” D. Jurovickog, i danas, samo-proklamiranog “europskog” lidera BiH građana iz Kanade, vlasnika kompanije za računovodstvo iz Toronta.

• BiH dijaspora u Kanadi, u liku D.J., dobila je novog Dodikovog glasnogovornika, koji je svoj uticaj i naklonost ljudi u vlasti Kanade kupovao donacijama malih, uglavnom, uspješnih bošnjačkih poduzetnika, i, opsjenarstvom po kućama najuglednijih Srba u TorontuFUAD ĐIDIĆ: Nažalost, Davorine J. od lukavog šahiste kada si “tukao” prvog susjeda Vjeku, sada si postao gubitnik i izmanipulisani glasnogovornik jednog ostrašćenog i vješto upakovanog Dodikovog sluge.
Žalosno je da si se uhvatio pod ruku sa politikom takvih nad kojima stoje sankcije demokratskog društva u kojem i ti živiš, ali je najžalosnije kako si naivno prodao svoje “europejstvo” i nešto ljudskosti koje si nosio, za sitni čar jedne “pomahnitale ekselencije” koja je sebe voljela opisivati kao “boga za one koji poste sveti mjesec Ramazan”.


Duga je historija tvog podaništva i latinluka.

Meni si se približio nekako 2004. godine. Već tada sam stigao na dužnost u Otavu. A ti se već ranije izgubio povjerenje Vjeke D., tvog dugogodišnjeg prijatelja i komšije sa 8. sprata iste zgrade u Mostaru. Znam kako si se žalio da si ga uvijek “tukao” u šahu, a on sada imenovan za ambasadora u Kanadi. A ti, stvarno bio - uvijek lukaviji i opasniji igrač od njega.

Znam također, kako si davno osnovao firmu za računovodstvo u Torontu, i, kako si preko veza i dobrih odnosa sa Bošnjacima iz ambasade, želio zapravo, zadobiti povjerenje novih klijenata, malih poduzetnika iz GTA.

Elem, kroz godine brzo je rasla tvoja računovodstvena firma, i ti si u međuvremenu, kupio još jedan poslovni prostor u istoj zgradi gdje se i sada nalaziš. I kada si ekonomski ojačao onda si svoju raniju suprugu Eminu zamijenio sa sekretaricom Elenom, kasnije novom suprugom.


BiH dijaspora u Kanadi dobila novog Dodikovog glasnogovornika: Davorin Jurovicki


Ali, nešto prije toga prodao si povjerenje i naklonost Hrvata i franjevaca iz Norvala pogotovo, od vremena kada je tamo boravila najviša politička delegacija Hrvata iz BiH.

Pamtim da si osnovao “Can-BiH” društvo kako bi se predstavio kao tumač interesa uglavnom, Bošnjaka u Kanadi, a zapravo to je bilo samo pokriće kako bi dobivao samo nove klijente.

Volio si se družiti, i, po restoranima u Torontu gostiti i častiti ambasadore. Valjda si u tome vidio nekakvu računicu!? A živo se sjećam kako si ambasadorima namještao intervuje po radio stanicama u Torontu i savjetovao ih kako da recimo, na hrvatskom radiju, tek slučajno, umjesto “hiljada” kažu “tisuća”, a sve da bi se bolje i uspješnije “prodali“ hrvatskom pučanstvu u Torontu.

Donatorske večere

Kada sam ponovo stigao u Kanadu 2013. godine zatekao sam te ekonomski jakog, i, sada politički uticajnog. Postao si blizak sa nekadašnjim konzervativnim MP Cornelius Chizu-om.

Za njega si po kućama uglednih i bogatih građana našeg korijena, organizovao donatorske večeri kako bi finansirao njegovu izbornu kampanju. Povjerenje MP Chizua kupovao si tako što si ubjeđivao svoje klijente – male poduzetnike, da dođu na ove donatorske večeri i daju pare. I nas iz BiH i još jedne druge ambasade, pozivao si kako bi ukupna scena bila veća i grandioznija.

A kada su Konzervativci u jesen 2014. godine do nogu poraženi, odmah si okrenuo leđa MP Kornelijusu i potražio nove mecene iz Liberala kojima bi služio. Ali, avaj !!! Slabo te krenulo.


Jedna od donatorskih večeri: D. Jurovicki, Hon MP Chizu i F. Đidić


Upravo na tim donatorskim večerima bolje si se upozano i povezao se sa “nekadašnjom ekselencijom”. I ti si nažalost, od tada postao “zlatna adresa” za rješavanje svih njenih ličnih ambicija, ili, bolje reći, njenih stvarnih problema. A valjda ste se još uzajamno namirisali, i tako skovali jednostavnu personalnu koaliciju: Njena opsjednutost “slavom i novcem” ujedinjena sa tvojim “liskalukom i prevarom”.

Gosp. Jurovicki, BiH dijaspora u Kanadi treba da zna slijedeće:

• Upravo si ti preko ovih veza zaposlio sina “nekadašnje ekselencije” u ofice MP Cornelius Chisu-a, koji ga je kasnije, iz samo njemu poznatih razloga, jednostavno “otpustio” iz istog ofisa u Otavi;

• Upravo si ti, preko istih veza, “sređivao” vizu za njegov ostanak u Kanadi, kao što si preko istih veza, “sređivao” vize za boravak u Kanadi još nekim drugim “klijentima”;

• Upravo si ti kao tobože, uticajni pristaša Konzervativaca, posredovao u dovođenju nekih porodica iz BiH u Kanadu;

• Upravo si ti skupljao naokolo donacije u “cashu”, pravdajući to tobože, potrebama i projektima, “nekadašnje ekselencije”;

• Upravo si ti spavao na podu u rezidenciji “nekadašanje ekselencije” kako bi time dokazao svoje podaništvo i lojalnost;


Personalna koalicija Špirić i Jurovicki: Najžalosnije kako si naivno prodao svoje “europejstvo” i nešto ljudskosti koje si nosio, za sitni čar jedne “pomahnitale ekselencije” koja je sebe voljela opisivati kao “boga za one koji poste sveti mjesec Ramazan”.


• Upravo si ti, kao gorljivi prijatelj Bošnjaka, kako se predstavljaš, vješto izbjegao doći na manifestaciju “20 godina Srebrenice u Torontu” 2015. godine pravdajući se da u tom trenutku obavljaš neke važne poslove iza političke kulise za interese BiH; i upravo se ti još diviš “nekadašnjoj ekselenciji” što je u ljeto 2015. godine saradnicima Bošnjacima, prijetila povratkom u sjedište zbog upotrebe riječi – “Srebrenica”.

• Upravo ti, zajedno sa “nekadašnjom ekselencijom”, još malo možeš zaluđivati izvjesne ”marginalce” i Bošnjake uglavnom, po Otavi, i, prodavati priče o vašim milionskim donacijama i oživljavanju ruševnih zgrada.

I to sve dotle, dok organi istrage i revizije vjerujem, ne otvore podebeli kriminalni dosije o finansijskim zloupotrebama i malverzacijama ...jednog od vas dvoje!?

• Upravo si ti, naivnim pristajanjem da se razračunavaš u javnosti sa mnom, ni krivim ni dužnim, za bilo koji stav, saopštenje ili rečenicu bilo koga, ili, bilo koje etničke organizacije u Kanadi, a posebno KBSA ili Instituta za istraživanje genoicda – Kanada, nisi samo pokazao svoju podaničku svijest, nego si prije svega, ponizio organizacije Bošnjaka u Kanadi podmećući da njima upravljaju zapravo, drugi sa strane ili pak, iz sjene.

• Upravo, si ti, a ne Dr Emir Ramić, ili, bilo tko drugi od vodećih Bošnjaka Kanade, prodavao svoju dušu ljudima od trenutne moći i vlasti;

Glasnogovornik i gubitnik

Nažalost, Davorine J. od lukavog šahiste kada si “tukao” prvog susjeda Vjeku, sada si postao gubitnik i izmanipulisani glasnogovornik jednog ostrašćenog i vješto upakovanog Dodikovog sluge.

Žalosno je da si se uhvatio pod ruku sa politikom takvih nad kojima stoje sankcije demokratskog društva u kojem i ti živiš, ali je najžalosnije kako si naivno prodao svoje “europejstvo” i nešto ljudskosti koje si nosio, za sitni čar jedne “pomahnitale ekselencije” koja je sebe voljela opisivati kao “boga za one koji poste sveti mjesec Ramazan”.


NEKADAŠNJA EKSELENCIJA


Prilika da se otrijezniš dolazi možda malo kasno jer si predugao igrao svoju “sokolovsku” duplu i neiskrenu igru, posebno sa Bošnjacima Kanade.

Ali, D. Jurovicki možda, i nije mogao učiniti ništa više. Jer, je njegov životni credo uvijek bio, i ostao - podaništvo i divljenje ljudima od vlasti i slave.

Nažalost, J.D. nikada nije imao niti “zrnce soli” u glavi da prepozna “vuka u jagnjećoj koži” i da se upita o stvarnim i konkretnim interesima “galame” svih onih čije ruke nisu čiste i koji udaraju po drugima po principu da se “vlasi ne sjete”.

BiH dijaspora u Kanadi, u liku D.J. dobila je novog Dodikovog glasnogovornika i stjegonošu onih koji vode ka nestanku BiH.

Ništa bolje nije se moglo desiti sa čovjekom koji je svoj politički uticaj, moć i prestiž među vlastima konzervativaca kupovao iznuđivanjem donacija svojih klijenata najviše Bošnjaka iz Toronta i opsjenarstvom po kućama najuglednijih Srba u Torontu.

No passaran, Davorine J.