Graz
PRVI IFTAR BOŠNJAKINJA NA PODRUČJU AUSTRIJE
Objavljeno: 17. Jun 2017. 23:06:47


U srijedu, 14.6. 2017. godine udruženje Zajednica Inicijativnih Bošnjakinja Austrije (ZIBA) koje od nedavno djeluje u sklopu Islamske zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA) upriličilo je prvi ženski iftar Bošnjakinja na područiju Austrije. Čast da bude domaćin ovom skupu pripala je Islamskom kulturnom centru Grac i tamošnjem aktivu žena Hatidža. Iftaru je prisustvovalo oko 300 Bošnjakinja. Osim domaćih, gosče iz Džemata Klagenfurt, Bošnjačkog Kulturnog Centra Klagenfurt, Džemat Wels, Džemat Salzburg, Džemat Steyr i Džemat Bošnjak su uveličale ovaj iftar svojim prisustvom.

Prisutnima se, pozdravnom riječju, obratio imam Islamskog kulturnog centra Graz Fikret ef Fazlić, naglašavajući ulogu h. Hatidže u životu Muhammeda a.s. i njen doprinos tadašnjoj islamskoj zajednici.Prisutni su imali priliku čuti obračanje Lejle Alicković, predsjednice aktiva žena Hatidža Islamskog kulturnog centra Graz, koja je govorila o nastanku, razvoju i ciljevima Aktiva kroz devet godina postojanja, naglasavajući medjusobnu podršku i volonterski rad unutar džemata.
Prisutnima se obratila i mr. Mevlida Mešanović, predstavljajući rad udruženja ZIBA (Zajednica Inicijativnih Bošnjakinja Austrije) naglašavajaću ulogu žene Bošnjakinje u porodici i društvu, kao i njenu ulogu kao majke i odgajateljice.Psihologinja Edina Čokić je svojim živopisnim i zanimljivim izlaganjem predstavila izložbu „Muslimanka jučer-danas-sutra“ i sa psihološkog aspekta govorila o ulozi žene u životu općenito.
Izložba se nalazi u prostorijama Islamskog Kulturnog Centra Graz i odgovor je na mnoge predrasude o ženi muslimanki.

Cijelokupni program je uljepšan izvedbom ilahija omladinki Islamskog kulturnog centra Graz.

Ovaj iftar je podsticaj za buduća druženja i zajedničke projekte izmedju ženskog dijela džemata širom Austrije i gradnja boljih i prisnijih medjuljudskih odnosa.Lejla Aličković
Aktiv žena Hatidža
Islamski Kulturni Centar Graz