Udruženje „Prosvjetitelj – Muallim“ CH serijom tribina obilježilo Dan nezavisnosti BiH
DŽIHANOVIĆ: BOSNA I HERCEGOVINA JE NAŠA JEDINA DOMOVINA, NAŠA SVETINJA
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 07. Mar 2017. 20:03:09

Doajen bh. novinarstva neumorni pregalac i borac za istinu: Salih Brkić


U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, ogranak Udruženja „Prosvjetitelj – Muallim“ CH uspješno je organiziralo seriju tribine pod nazivom „Naša jedina domovina je Bosna i Hercegovina“.
Tribine su održane diljem Švicarske, tako da su naši građani u devet gradova mogli da skupa obilježe jedan od najvažnijih datuma iz naše historije.

Gost predavač je bio poznati ratni reporter i TV novinar, neumorni pregalac i borac za istinu Salih Brkić iz Tuzle.

Uz podsjećanje na historijske dane iz februara i marta 1992. godine, kada je Bosna i Hercegovina obnovila svoju nezavisnost, brojni posjetitelji na tribinama su imali priliku da vide i kraći video pregled tih burnih događaja prije 25 godina, organizaciju i provođenje referenduma za nezavisnost, početak agresije na BiH, preko stradanja i herojskog otpora bosanskih patriota i sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.I dok traju pripreme i realizacija projekata brige o našim herojima, borcima Armije RBiH, kao i osiguranje jos 200 kreveta za bolnice u našoj zemlji, Udruženje „Prosvjetitelj – Muallim" CH je i ovim činom pokazalo da se nameće kao ozbiljna organizacija. Permanentno rade na povecanju broja svojih članova i aktivista. Osnov njihovog jačanja je činjenica da Bošnjaci u Švicarskoj vjeruju u ispravan nijjet ovog udruženja, potpunu transparentnost u radu, posebno javnom predočavanju utroška svih prikupljenih sredstava, kao i odlučne programske orijentacije da se projekti usmjeravaju prema onim koji su to najviše zaslužili i kojima je pomoć najpotrebnija.

- Mi nemamo rezervnu domovinu, Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina, naša svetinja i nastojimo koliko god možemo pomoći, sa akcentom na povratnike u manji bh. entitet pa do neopravdano zapostavljenih bosanskih vitezova, demobiliziranih boraca. Tako ćemo i dalje nastaviti, želimo stvoriti neprekidni lanac u kojem će oni, kojima „Prosvjetitelj-Muallim“ bude pomogao, budu u poziciji da oni sutra pomažu drugim, – kaže Senad Džihanović, predsjednik ogranka Udruženja “Prosvjetitelj-Muallim“ za Švicarsku.