PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TROJICE SRBA ZBOG RATNOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA U PRIJEDORU I KOZARCU
Autor: AA
Objavljeno: 12. Nov 2016. 12:11:17


Podignuta je optužnica protiv tri osobe zbog ratnog zločina u Prijedoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se terete za ubistvo osam žrtava na području Kozarca i Prijedora, među kojima i osoba starije životne dobi.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv: Radeta Vlasenka (1960.), Drage Končara (1959.) i Milana Krupljanina (1964.).

"Optuženi se terete da su, u periodu od maja do augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, počinili kazneno djelo - zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi da su, naoružani s automatskim i poluautomatskim naoružanjem, došli do kuća u mjestu Kozarac, u kojima su se skrivali civili bošnjačke nacionalnosti, većinom starije životne dobi, te su izvodili civile, među kojima tri starije žene, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, počinili ubistvo ovih žrtava, čiji posmrtni ostaci su nakon rata, 1998. i 1999. godine, pronađeni, ekshumirani i identificirani.

Najstarija žrtva bila je žena starosti od 78 godina. Optuženi Rade Vlasenko tereti se da je iz logora Trnopolje, odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti od kojih je jedan ubijen. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.