27. noć ramazana
REISU-L-ULEMA EMERITUS DR. MUSTAFA EF. CERIĆ PROVEO LEJLETU-L-KADR SA 1.000 VJERNIKA U IKC GRAZ
Autor: Emir Serdarević
Objavljeno: 02. Jul 2016. 15:07:14


Ovaj ramazan je bio poseban u Islamskom kulturnom centru Graz po mnogo čemu. Broj gostiju alima, ali i klanjača je bio rekordan, po prvi put je organizovana prestižna izložba „Kur’an o Kur’anu“, velika je i zainteresovanost za uplate za daljnju gradnju džamije, a iftari su organizovani svaku noć i ugošćeno je mnogo izbjeglica i ljudi s potrebama za toplim obrokom i lijepom dobrodošlicom.

Kao kruna svih aktivnosti, došla je 27. noć ramazana - Lejletu-l-kadr uz posebnog gosta. Naime, na veliku radost muslimana Graca, reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa ef. Cerić proveo je nekoliko dana u IKC Graz i bio hatib na džuma namazu i centralni gost za 27. noć ramazana. Istu noć održano je i takmičenje u učenju Kur’ana za mektebsku djecu, koje je dr. Cerića posebno dojmilo. Najbolji mladi učači su nagrađeni sa prigodnim nagradama.U najavi obraćanja uvaženog gosta, predsjednik džemata mr. Mahdi Mekić je spomenuo nekoliko stvari iz njegove bogate biografije, a posebno činjenicu da je jedini Bošnjak koji je izabiran među 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu. Ipak, prisjetili su se i riječi koje je dr. Cerić uputio na polaganju kamena temeljca, a to su da je zabranjeno reći “ne znam, ne mogu i ne daju”. Kao potvrda da je sve moguće, uz iskren nijjet i veliko zalaganje, nagrađne su porodice Irfana Agića, Omera Mekića i Huseina Hozića, koji su najzaslužniji za realizaciju projekta džematske kuhinje i ramazanskih iftara. Ovaj projekat je ujedno proglašen i za projekat godine u IKC Graz.

U svom nahahnutom obraćanju dr. Cerić je pohvalio aktivnosti IKC Graz i ibadete u kako kaže baustelli džamiji (dakle još nezavršenoj), ali i prisjetio se s dragošću njegovog gostovanja na polaganju kamena temeljca u maju 2012. godine pred blizu 10.000 gostiju.

Bio je impresioniran atmosferom i zadovoljstvom oko 1.000 vjernika koji su bili prisutni na manifestaciji. Ibadetilo se sve do sehura i sabahskog namaza uz cijenjenog gosta, a ova noć i cijeli ramazan će ostati u lijepom sjećanju džematlijama IKC Graz.