Saopćenje za javnost
BDZ U CG: PRESUDA KARADŽIĆU JE POTVRDA DA JE SCG AGRESIJA NA BIH IMALA GENOCIDNI KARAKTER I NAMJERE SA NAJVEĆE POLITIČKE RAZINE
Autor: B.net
Objavljeno: 27. Mar 2016. 14:03:08

Politička osovina vlasti u Crnoj Gori je ista polititička garnitura iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu i aktivni je sudionik i svjedok zločina koji su potvrđeni i u ovom sudskom procesu, te se šutnja drugačije ne može shvatiti osim kao nastojanje sakrivanja političke odgovornosti iz tog vremena.


U BDZ u CG se vjeruje da je međunarodni sud u Hagu prvostepenom presudom Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS-a, pored ostalog, potvrdio i da je agresija na BiH imala genocidni karakter i namjere, i sa najveće političke razine.

Činjenica da su vladajuće političke strukture u Crnoj Gori ostale nijeme povodom ovog, nakon Nirnberškog procesa, nesumnjivo najznačajnijeg sudskog procesa u Evropi, osnovano utvrđuje sumnju da se ideološka nit zločina nije prekinula. Politička osovina vlasti u Crnoj Gori je ista polititička garnitura iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu i aktivni je sudionik i svjedok zločina koji su potvrđeni i u ovom sudskom procesu, te se šutnja drugačije ne može shvatiti osim kao nastojanje sakrivanja političke odgovornosti iz tog vremena.

Iako je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Sreberenici, kojom, pored ostalog preuzima obavezu da kroz državne institucije, kao i sva druga pravna i fizička lica, učini dostupnom svu raspoloživu dokumentaciju i informacije o zločinima iz tog perioda, evidentno je da su državni organi učinili sve da takva dokumentacija nestane i da se sakriju svi tragovi u vezi sa učešćem pojedinih struktura iz Crne Gore u ratnim operacijama u kojima je počinjen genocid nad jednim narodom.

Uvjereni smo da se bez pomirenja naroda zapadno-balkanskog regiona ne može zakoračiti među civilizirane narode, a pomirenje se ne može ostvariti bez utvrđivanja odgovornosti u počinjenim zločinima. Presuda Radovanu Karadžiću je važan iskorak na tom putu, piše u saopćenju Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori.