VLADA SRBIJE PRIJETI: NIKOME NEĆEMO DOZVOLITI DA ZBOG KARADŽIĆA UPIRU U NAS I U RS
Autor: NAP
Objavljeno: 25. Mar 2016. 17:03:59


Nikome nećemo dozvoliti da presudu Karadžiću upotrebljava kao razlog da prstom upire u nas i naše sunarodnjake, rekao je ministar pravde Srbije Nikola Selaković, čitajući saopštenje Vlade povodom presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, prenosi novinska agencija Patria.

Haški tribunal osudio je bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u BiH i kršenje zakona i običaja rata.

Ministar pravde Nikola Selaković izašao je pred novinare i pročitao izjavu Vlade Srbije povodom presude Karadžiću, nakon čega nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja.

U saopštenju Vlade se navodi da Srbija ne želi da reaguje na sadržaj i obrazloženje bilo koje pojedinačne presude, ali da posle mnogo godina rada Tribunala "ostaje gorak ukus".

"Vlada Srbije smatra da je pravda kažnjavanja samo jednog naroda za zločine koji su činili svi selektivna. Dužnost Vlade je da vodi odgovornu politiku. Moramo da sarađujemo sa Haškim tribunalom i ne možemo da mijenjamo njegove presude", rekao Selaković.

U saopštenju Vlade se ističe da Srbija brine o srpskom narodu u Republici Srpskoj.

"Nikome nećemo dozvoliti da presudu Karadžiću upotrebljava kao razlog da prstom upire u nas i naše sunarodjake", rekao je Selaković, čitajući saopštenje.

Jasno je da srpski narod zbog ove presude nije manje vrijedan, ni manje slobodarski i nema manja prava da živi kao ravnopravan narod, zaključak je Vlade.

"Vlada Srbije je ponosna što je naš narod znao da prepozna i tuđe žrtve i da im se dostojanstveno pokloni, ali niko to u regionu nije mogao da učini kada su u pitanju srpske žrtve", rekao je Selaković, i dodao da su Srbi miroljubiv narod koji gleda u budućnost.

"Vlada žali za svim žrtvama"

U saopštenju se dodaje da Vlada Republike Srbije izražava žaljenje za svim žrtvama ratnih sukoba.

"Zločini i besmisleno ubijanje događali su se na svim stranama. Osuđuje i zločine srpskih jedinica, ali i onih koji su učinjeni nad Srbima. Svaki zločin treba da bude kažnjen, kao i pojedinac koji je učestvovao. Ne smije da se svaljuje kolektivna krivica za zločine koje su učinili ljudi sa imenom i prezimenom", rekao je Selaković, čitajući saopštenje Vlade.

Od 11 tačaka optužnice, Karadžić je oslobođen optužbe po jednoj tački optužnice, za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, a osuđen je za ostalih 10 tačaka, od kojih jedna uključuje genocid u Srebrenici.

Sudsko vijeće proglasilo je Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, ali nije utvrdilo da je na teritorijama opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ, počinjen genocid.

Vijeće je, međutim, utvrdilo da su ratni zločini počinjeni u tim opštinama, u periodu od 1992. do 1995. bili koordinirani, i da za njih postoji odgovornost rukovodstva Republike Srpske.

Vijeće je, na osnovu iznijetih dokaza, utvrdilo da Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva u pomenutim opštinama, javlja N1.