Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka povodom izricanja presude Radovanu Karadžiću u Haškome tribunalu
BDZ SANDŽAKA: ZLOČIN GENOCIDA NI NA KOJI NAČIN NE MOŽE BITI ADEKVATNO KAŽNJEN NA OVOME SVIJETU
Autor: B.net
Objavljeno: 25. Mar 2016. 13:03:38


Zločin genocida ni na koji način ne može biti adekvatno kažnjen na ovome svijetu. Omjer zlodjela dokazane namjere i činjenja u cilju etničkog čišćenja jednog naroda uz kršenje prava i običaja ratovanja sa nezamislivim posljedicama po ljudsku civilizaciju ne može imati odgovarajuću restriktivnu mjeru kojom bi se zadovoljila pravda i ublažila bol žrtava. Međutim, veoma je važno da svi optuženi za ratne zločine budu pravno procesuirani jer sudski epilog za ratne zločine predstavlja makar relativnu satisfakciju za porodice žrtava i prvi korak u cilju okretanja svih naroda i građana Balkana prema budućnosti.

Nipošto ne smijemo ostati taoci prošlosti kao što nikako ne možemo pristati na negiranje, opravdanje ili zanemarivanje zločina. Svaki zaboravljeni zločin uvećava opasnost da se u budućnosti ponovi na sličan način. U interesu je i srpskog naroda da zločinci koji su činili zlodjela u ime i za ciljeve srpstva budu privedeni pravdi, procesuirani i sankcionirani. Suočavanjem sa prošlošću otvaramo put za ozdravljenje društva i dobijamo šansu za normalizaciju odnosa među balkanskim narodima.

Pomirenje naroda je put u budućnost koji nema alternativu.Naša generacija mora utrti taj put kako bi buduća pokoljenja imala čvrst oslonac da grade društvo u kom će međusobno uvažavanje i tolerancija biti garant trajnog mira. Temelj pomirenja je odlučnost da se zločini tretiraju pravedno jer ćemo samo na taj način osigurati zajedničku kuću u kojoj će imati mjesta za sve narode bez obzira na vjersku, rasnu i nacionalnu različitost, piše u saopćenju Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka.