U povodu presude srpsko-crnogorskom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću
DR. KAJAN: KAKVA PRESUDA MAGU VRHUNSKOG ZLA RADOVANU KARADŽIĆU
Autor: B.net
Objavljeno: 16. Mar 2016. 17:03:34


U povodu presude srpsko-crnogorskom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, Institut za istraživanje genocida, Kanada, uputio je značajnim javnim ličnostima anketno pitanje. Jedan od anketiranih je dr. Ibrahim Kajan. Slijedi pitanje i odgovor:

- Šta za Vas gospodine Ibrahime Kajane znači nadolazeća presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžić koja treba biti donešena 24.03.2016. godine u Den Haagu?

KAJAN:
Dolazeća i sigurna presuda Radovanu Karadžiću, magu vrhunskog zla nanešenog najsurovijim razaranjima i masovnim likvidacijama naroda Bosne i Hercegovine – predstavljat će prije svega i moju osobnu ali i kolektivnu katarzu preživjelog i psihički duboko ranjenog naroda, prije svega bošnjačkog, jer njemu je ratnim naumom, zaprijećeno uništenjem i zatiranjem same supstance postojanja.

Kazna za počinjene ratne zločine u svojim pravnim proceduralnim dimenzijama očitovat će se preciziranjem i imenovanjem Karadživećeve vrhunske odgovornosti u rađanju i oblikovanju idejnog „načertanija“ uništavanja nesrpshih naroda u našoj državi, te njegovoj liderskoj ulozi u izboru načina izvršavanja najkonkretnijih poslova „srpskog majstora“ protjerivanja stanovništva, silovanja žena i muškaraca, otvaranju i održavanju koncentracionih logora, te planskih, promišljenih genocidnih akcija – masovnog usmrćivanja koje nije pitalo za spol i starost nevine i nemoćne žrtve.

Moralna dimenzija očekivane presude, poput onih – podjednako mitskih i povjesnih - ne može postojati bez trijumfa pravde nad zlom, bez ponovnog upozorenja cijelom čovječanstvu – u skladu svetih riječi datih čovjeku: Ko ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet! Ko spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet! - izjavio je književnik Ibrahim Kajan, član Internacionalnog ekspertnog tima IGK.