ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA U IZ &KC PLAV-GUSINJE U NEW YORKU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. Oct 2015. 07:10:09

Prisutni na Skupštini


U subotu, 24.oktobra 2015. godine u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u u radnoj i prije svega tolerantnoj atmosferi održana je Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.

Glavni imam u Zajednici hafiz Hako ef. Omeragić proučio je ašare iz Kur'ana Časnog za uspješan rad Skupštine, dok je potpredsjednik Odbora dr. hadži Mersim Ziljkić, upoznao prisutne o radu Izborne skupštinu.

Hadži Ago Kolenović u svojstvu predsjednika Odbora Zajednice zahvalio se svim članovima i delegatima Skupštine koji su ih izabrali na dvogodišnji mandat da ih predstavljaju.

- „Ulaskom u Odbor IZ &KC Plav-Gusinje, mi smo na sebe preuzeli veliku odgovornost, prije svega mislim na adaptiranje Centra. Ali samim izborom dok smo čekali dozvole za rad u Centru, članovi Odbora prihvatili smo se posla da renoviramo Ali-pašinu džamiju“ – rekao je Kolenović.
On je također podvukao, možda su imali određenih grešaka u radu, ali svaki čovjek koji radi može da pogriješi, dok je samo Allah nepogrješiv. Ipak, odgovorno tvrdim da smo sve poslove u Centru odradili na jedan krajnje kvalitetan način.

- Iako Centar još zvanično otvoren mi smo u proteklom periodu imali niz zapaženih skupova. Izdvojit ću druženje naših žena, koji je ocijenjen kao jedan od najznačajnih koji se dogodio u našoj Zajednici. Kao i skup naše omladine koju predvodi Muhamed Zekić, koji su nakon skupova koji su imali ovdje u Centru, sami se organizirali i otišli u više gradova u Sandžaku gdje su podijelili humanitarnu pomoć koju su sakupili, rekao je predsjednik Kolenović.
On se posebno zahvalio svim članovima Odbora koji su odradili veliki posao, a posebnu h. Smajlu Srdanoviću koji je koordinirao građevinskim poslovima u Centru.


Stari Odbor predaje raport


Član Odbora h. Smajle Sranović obratio se delegatima Skupštine u svojstvu koordinatora građevinskim poslovima na Centru, koji je rekao da nešto najbolje što nam se ovdje u tuđini dogodilo je kupovina Ali-pašine džamije u Astoriji. – Ponosan sam što smo mi muslimani kupili objekat i našim vrijednim rukama adaptirali ga i renovirali u jedan od ljepših centara sa pratećim terenima za rekreaciju.


Zekić: Ne želimo da među vama a ni među nama bude neki politički razlog za bilo kakve podjele

Radno predsjedništvo

Izborna komisija
Sve smo to uspješno završili jer nije imalo ljudi da nas koče i bojkotuju u poslovima, rekao je h. Srdanović, nastavljajući: - Zatim smo ušli u jedan najveći i historijski projekat za naš narod i za naše potomstvo u ovoj zemlji. Ovaj Centar treba da bude slika muslimana, Bošnjaka i Albanaca.

Srdanović je posebno istakao: „Nekome nije u interesu da budemo zajedno, da budemo složni, da budemo jaki, organizovani... Zato vas pozivam da ne dozvolimo da nas bilo ko razdvaja i dijeli, naglasio je on!

Prisutnima se obratio i predstavnik bošnjačke omladine Muhamed Zekić koji je na sve prisutne ostavio snažan utisak. Omladinac Zekić je između ostaloga rekao: - Kada ste vi stariji odlučili da izgradite džamiju i centar, tačno je da ste to uradili u ime Allaha dž.š., ali ste uradili radi vaše djece, radi nas mladih da imamo svoj centar okupljanja i da ne budemo na udaru raznih faktora.

Zekić je posebno istakao da je grupa bošnjačke omladine posjetila Sandžak i Kosovo: Bili smo u Sandžak i Kosovo i tamo smo u nekoliko gradova podijelili 250 paketa humanitarne pomoći socijalno ogroženim porodicama. Samo da vam naglasim, sakupili smo $11,000 i otišli smo sami, bez vas ali i radi vas, da tamo na lice mjesta podijelimo onima kojima je naša pomoć potrebna, rekao je on.

- „Mi mladi se družimo ovdje i ponosni smo da budemo zajedno a ne odvojeno. Ne želimo da među vama a ni među nama bude neki politički razlog za bilo kakve podjele“ – rekao je on i zaključio: Upamtite, mi mladi nećemo dozvoliti da dođe do bilo kakve podjele“!

Primjećeno je na Skupštini nisu bili prisutni sekretar i blagajnik IZ & KC Plav-Gusinje, što je za razlog pitao Šaban Cecunjanin.

Šefkija Šeljo Laličić je iznio podatke o broju članova IZ i broju prisutnih delegata.

Nakon izbora članova Radnog predsjednišva koje su činili:
- Muzafer Radončić, predsjedavajući,
- Mirsad Huskić, potpredsjednik,
- Mirsad Šiljković, zapisničar.

Te Izborna komisija:
- Muharem Purišić,
- Kupo – Šato Lješnanin
- Sadat Graca.

Vođen je dijalog oko načina glasanja tako da su delegati davali prijedloge da se na najfunkcionalniji nači sprovede izbvor novih članova koji će činiti Odbor IZ. Radno predsjedništvo na čelu sa Muzaferom Radončićem vodili su računa da na glasanje idu samo prijedlozi koji se ne kose sa Statutom IZ, na šta je u više navrata sa diskusijama podsjećao i delegat Zaim Dervišević.

Nakon prijedloga delegata za izbor novih članova koji će voditi IZ uslijedilo je glasanje, tako da su u Odbor ušli deset članova sa najvećim brojem glasova.


Članovi novog Odbora Zajednice


Nakon skoro sahat vremena preciznog brojanja glasova, Muharem Purišić, predsjednik Izborne komisije je pročitao imena članovi novog Odbora koji će voditi Islamsku zajednicu & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku u naredne dvije godine, to su:
h. Smajle Srdanović, Kemal Hot, h. Esmir Bektešević, Ismet Pjetrović, h. dr. Mersim Ziljkić, Ujkan Todić, Fadil Radončić, Nazmo Mujević, Mirsad Klapija, Ragip Čekić, i hafiz Hako ef. Omeragić, u svojstvu Glavnog imama ulazi direktno u Odbor.

Nakon provedenih izbora prisutni su prišli da se rukuju i čestitaju novoizabranim članovima, poželivši im uspješan i napredan rad.

Želimo još naglasiti da je ovo jedna od najboljih Skupština koja je do sada održana u Zajednici u New Yorku, to je u više navrata naglasio i predsjedavajući Radončić.

Srdačne čestitke svim delegatima na strpljenju i posebno svim izabranim članovima Odbora.


Čestitanje novoizabranim članovima