Na Osnivačkoj skupštini prisustvovale istaknute ličnosti sa Kosova i Sandžaka
U PRIŠTINI OSNOVANO UDRUŽENJE "KOSOVO ZA SANDŽAK"
Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. Oct 2015. 18:10:02

Zajednički snimak dijela pristnih na Osnivačkoj skupštini Udruženja "Kosovo za Sandžak


U Prištini, u petak 23.oktobra t.g., osnovano je nevladino Udruženje "Kosovo za Sandžak". Riječ je o inicijativi koja proizilazi iz dobre volje za razvoj i unapređenje kulturnog i duhovnog jedinstva Sandžaka i Kosova, na osnovu zajedničke etnopovijesti.
Nekada prije aneksije od strane Srbije i Crne Gore, Sandžak je bio dio Kosovskog vilajeta, koji je ujedno bio najveći vilajet naseljen Albancima i Bošnjacima.


Ismet Azizi jednoglasno izabran za predsjednika Udruženja "Kosovo za Sandžak"
Inicijativa profesora Ismet Azizija ima za cilj unapređenje prava Albanaca u regiji Sandžaka i promociju njihove kulture koja je na ivici potpunog zaborav. Udruženje "Kosovo za Sandžak" će biti nezavisno udruženje s ciljem unapređenja prava stanovnika u regionu Sandžaka - da sačuva, konzervira, razvija i unapređuje albanske kulturne vrijednosti u regionu Sandžaka, kao i unapređivanju i jačanju odnosa i kontakata između Albanaca i Bošnjaka Sandžaka i Albanaca u drugim albanskim regijama.

Na Osnivačkoj skupštini jednoglasno je za predsjednika izbaran profesor Ismet Azizi, jedan od najistaknutijih aktivista prijateljstva između Kosova i Sandžaka. Na Osnivačkoj skupštini je učestvovalo istaknute ličnosti iz Sandžaka i Kosova.

Na ovom bratskom skupu pored mnogih intelektualaca, studenata, profesora univerziteta, naučnih radnika, aktivista i poslanika, prisustvovali su: Safet Hadrović Vrbički, dr. Kemal Kurtagić, prof. dr. Admir Muratović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Sandžaka, prof. dr. Redžep Škrijel, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, prof. Rizah Gruda, bivši poslanik u Skupštini Srbije, Jonuz Kola iz Kukësa, Musa Prevlukaj iz Plava, Rexhep Abazi iz Preševske doline, Šefket Hukić iz Peći, porijeklom iz Ugao-Pešter, i mnogi drugi.

Uzbudljivo je bilo prisustvo potomaka boraca koji su branili Novi Pazar od četnika kao što su: Džavid Kastrat, nećak Šaban Poluže, Fazlija Murić, unuk bajraktara - Rugova Sak Fazlije, Agim Bërdyna, unuk mulla Zeke Bërdyne, Aćif Bljuta (iz familije Aćifa ef. Bljute-Hadžiahmetovića) koji su pozdravili prisutne na Skupštini, uz nadu da ovo udruženje osvjetliti herojsku prošlost njihovih predaka.

U radu Skupštine prisustvovao je poslanik Skupštine R. Kosova Nait Hasani, koji je pohvalio inicijativu, dok je udruženju poželio uspjeh u izgradnji mostova suradnje i osvjetljavanja prošlosti. Dok je za stanje albanskog stanovništva u Sandžaku, gospodin Hasani naglasio mogućnost i pravo odobravanja Rezolucijom u Skupštinu R. Kosova.

Rad Skupštine pozdravili su i istaknute ličnosti: historičar prof. dr. Hakif Bajrami, Azem Vllasi, prof. dr. Admir Muratović BKZ, dr. Redžep Škrijelj u ime BNV, Rizah Gruda, Rxhep Abazi, Musa Prevlukaj, Kenan Kurtagić, Jonuz Kola i Šefket Hukić koji su Skupštini i organizaciji poželili uspjeh, izražavajući zadovoljstvo zbog osnivanja jednog ovakvog udruženja.

N. Spahiu je rekao da je Udruženje "Kosovo za Sandžak" ima za cilj da oživi kulturne i duhovne veze između Kosova i Sandžaka.

- "Namjera je da oživimio kulturne i duhovne veze između Kosova i Sandžaka, između Albanije i Sandžaka, veze koje su tradicionalno postojale sve do posljednjih nekoliko desetljeća, kada su već iz poznatih razloga u fizičkom smislu bile potpuno ograničene. Ali vaša prisustvo na ovom skupu pokazuje da one u duhovnom smislu nikada nisu bile prekinute kao i nikada neće nestati", - rekao je Spahiu.

On je također rekao da je jedan od ciljeva ovog udruženja da utiče na historijske događaje koje su zanemarane.

- "Jedan od ciljeva ovog udruženja je da utiče na događaje u historiji koji su ignorisani, time da postanu dio naše svijesti. Kroz ovo udruženje ima se za cilj da se vrati pažnja javnosti na Kosovo i u Albaniji prema Sandžaku, kao kulturnoj jedinici koja će sarađivati duhovno. Nadamo se u budućnosti kroz aktivnosti ovog udruženja, da će naše institucije da se osvjeste i koncentriraju na aktivnosti, projekte koji će biti usmjereni prema Sandžaku", kazao je Spahiu.

S druge strane, Ali Daci je predložio odbor Udruženja "Kosovo za Sandžak" koji je izglasan od strane članova Skupštine. Za predsjednika Odbora predložen je Ismet Azizi za kojeg su svi odbornici jednoglasno glasali.

Na kraju, jedan od osnivača udruženja prof. dr. Mazllum Baraliu, pozdravio je prisutne i poželio dobrodošlicu svim članovima Osnivačke skupštine koji su došli iz svih krajeva Kosova i Sandžaka i izrazio uvjerenje da za ovaj uvaženi odbor neće biti nikakvih smetnji za realizaciju zacrtanih planova, kojima je poželio uspjeh u radu.