Kako su glasali poslanici u Predstavničkom domu BiH
DR. KURTĆEHAJIĆ: ODRICANJE OD SUTORINE JE IZDAJA BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 18. Sep 2015. 21:09:30

DR. KURTĆEHAJIĆ: Ako ratificiraju sporazum o graniciama zloupotrijebit će volju naroda koji ih je izabrao i koji nije za to da se Sutorina prepusti Crnoj Gori. Neće proći dugo vremena kad će se u udžbenicima učiti o njima kao veleizdajnicima, jer nema drugog naziva za takvu političku aktivnost.


Povodom glasanja u Predstavničkom domu BiH o Rezoluciji o granicama poslanika Zaima Backovića (BPS) dr. Suad Kurtćehajić, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i rukovodilac Građanske inicijative za povratak Sutorine iznio je kratak stav:

Interesantno je da su svi Srbi, pa i Momčilo Novaković koji je podržavao Denisa Bećirevića, bili protiv rezolucije o granicama koju je predložio bh. poslanik Zaim Backović. Očigledno smatraju da bi sa Sutorinom mogli narušiti Daytonski koncept BiH sa dva entiteta. Jer odricanjem od Sutorine odričemo se AVNOJ-evske BiH koji potvrđuje granice utvrđene još 1878. na Berlinskom kongresu, prema kojima je Bosna i Hercegovina dobila nezavisnost i međunarodno priznanje u aprilu 1992. godine.

S druge strane svi Bošnjaci u Predstavničkom domu bili su ili suzdržani ili ZA, što je bolje nego kad je u pitanju rezolucije poslanika Denisa Bećirevića (SDP), ali još uvijek nedovoljno s obzirom da opstanak BiH kao i njenog teritorijalnog integriteta zavisi najviše od snage, znanja i mudrosti bošnjačkog kao njenog najbrojnijeg naroda. Nadati se da je ovo prelazna faza jer nije ni poslanicima koji su bili protiv Rezolucije o Sutorini bilo lako da sebi skaču u usta pa su se odlučili da bar ovaj put budu suzdržani. Ali kad dođe na red ratifikacija neka se sjete da ni 16 godina nakon potpisivanja ugovora o granici između bivših Predsjednika Hrvatske i Bosne i Hercegovine Tuđmana i Miloševića Hrvatska nije htjela da ratificira taj ugovor. a njen najbolji stručnjak za međunarodno pravo akademik Rudolf Davorin, inačer sarajevski student prava stavio je svu svoju pamet u funkciju Hrvatske i ukazao da će Hrvatska problematizirati pitanje školjeva i vrha poluotoka Klek te da će problem najvjerovatnije ići pred Internacionalni sud. Također neka se sjete da iako Hrvatska ima hiljadu kilometara morske obale nijedan njen poslanik kao niti jedan njen intelektualac nije nijednom riječju u ime dobrosusjedskih odnosa sa Slovenijom bio spreman da se odrekne nijednog metra ne kopnene već morske površine. A ako ipak ratificiraju zloupotrijebit će volju naroda koji ih je izabrao i koji nije za to da se Sutorina prepusti Crnoj Gori. Neće proći dugo vremena kad će se u udžbenicima učiti o njima kao veleizdajnicima, jer nema drugog naziva za takvu političku aktivnost.

S druge strane predsjedavajući Predsjednišva BiH Dragan Čović (HDZ) nas požuruje sa ratifikacijom a da tako nešto uradi u Hrvatskoj ne bi smio na ulicu izaći.

Sve dok se ne ratificira ugovor u nekom drugom vremenu za pet ili deset godina možemo ponovo aktualizirati pitanje Sutorine i tražiti da se spor riješi pred Internacionalnim sudom pravde.
Zato gospodo poslanici pamet u glavu i dobro razmislite koji ste put izabrali, zaključio je prof. dr. Suad Kurtćehajić.