BiH i Crna Gora potpisali Sporazum o granicama
CRNADAK POTPISAO SPORAZUM O GRANICI IZMEĐU BIH I CRNE GORE
Objavljeno: 26. Aug 2015. 15:08:40


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević potpisali su danas u zgradi Predsjedništva Republike Austrije u Beču Sporazum o granici između BiH i Crne Gore.

Svečanom činu potpisavanja prisustvovali su austrijski predsjednik Heinz Fischer, koji je bio i domaćin susreta u Beču kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

"Podatak da su ovom događaju prisustvovali predsjednici dvije zemlje, BiH i Crne Gore, jasan je pokazatalj i svjedočanstvo o koliko se važnom koraku radi. Njegov značaj je i u tome što je postignut važan sporazum u okviru pregovora i mirnim putem, što daje posebnu značajnost", istakao je austrijski predsjednik Fischer.

On je naglasio da očekuje da Beč kao domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu, koja se održava sutra, ima velika očekivanja i potkrijepio je to činjenicom da će u okviru tog procesa prisustvovati visoki predstavnici EU kao što su Njemačka i Austrija.

Fischer je pozvao parlamente BiH i Crne gore da što prije ratifikuju Sporazum o granicama dvije zemlje te i da na taj način cjelokupnom prostoru Balkana prenesu poruku da se mirnim putem i pregovorima može doći do rješenja.

On je istakao da će to biti pokazatalj da Zapadni Balkan odlučujuće napreduje u evropskim integracijama.

Predsjednik Crne Gore Vujanović je rekao da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo što je danas potpisan Sporazum o granicama između dvije zemlje, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije.

"Razgovori i dogovori oko sporazuma su bili komplikovani i rizični, kao što je sve na Balkanu. Proces dezintegracije bivše Jugoslavije, što je za posljedicu imalo brojne žrtve imaterijalna razaranja, se upravo i vodio zbog granica. Mi smo pokazali dobru volju i prijateljstvo i da je u sklopu dogovora moguće doći do rješenja kakao bi se afirmisala saradnja u dvije oblasti", rekao je Vujanović.

Istakao je da je drugi važan razlog današnjeg potpisivanja Sporazuma što se on dešava u susret Bečkoj konferenciji koja treba da da impuls Zapadnom Balkanu da u narednom periodu radi mnogo više na procesima integracije, a prvenstveno u oblasti infrastrukture i energije te pozvao Evropsku uniju i kompanije iz EU da se snažnije angažiraju na implementaciji tih projekata.

"Realizacija potpisivanja sporazuma u Austriji uz pokroviteljstvo predsjednika Fischera pokazuje zajedničku inicijativu da se u okviru Bečkog samita nastavi s pozitivnim koracima dogovorenim u okviru procesa Brdo-Brijoni. Fischer je jasno pokazao da je prijatelj BiH i Crne Gore", naglasio je Vujanović.Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je rekao da Sporazum ima višestruku simboliku te da se ovim šalje posebna poruka iz BiH njenim susjedima, Hrvatskoj i Srbiji, da je ovo najbolji primjer kako rješavati otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

"Našim snagama, prije svega, smo otklonili sve nesporazume koje smo imali i uz krajnje prijateljski odnos došli do konačnog rješenja. Brzi proces ratifikacije sporazuma trebao bi osnažiti i ohrabriti razgovore s Hrvatskom i Srbijom po pitanju granica s BiH. Puno toga se očekuje u narednom periodu u smislu jačanja saradnje kako u oblasti prometne i energetske infrastrukture tako i na ostalim otvorenim pitanjima na prostoru Zapadnog Balkana", rekao je Čović.

U toku dana Čović će imati susret s komesarom za susjednu politiku i proširenje Evropske unije Johannesom Hahnom dok će sutra ujutro ima susret s visokom komesarkom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, na kojim će razgovarati o reformskim procesima koje provodi BiH u sklopu nove politike EU za njen ubrzani pristup na evropskom putu.

Čović: Sporazum između BiH i Crne Gore primjer kako treba rješavati probleme među susjedima

Sporazum o granicama Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su danas u Beču potpisali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević, je primjer kako zemlje Zapadnog Balkana trebaju rješavati probleme sa svojim susjedima, kazao je u ekskluzivnoj izjavi za Anadolu Agency predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je prisustvovao činu potpisivanja.

On je najavio kako će Sporazum vrlo brzo doživjeti ratifikaciju u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, dodavši kako će predložiti da to bude učinjeno u naredna dva mjeseca. Izrazio je nadu da će ovaj Sporazum, koji se pokazao kao pitanje koje susjednje zemlje mogu rješavati same, bez pomoći s strane, biti "dobar motivator da ponovno otvorimo pitanje raztgovora o granicama i sa Srbijom i sa Hrvatskom".

"Vjerujem da je mnogo bolji put da to sami uradimo sa našim prijateljima nego da se okrenemo nekim arbitražama, jer iskustva arbitraža kada su naši susjedi u pitanju nisu baš najbolja. Ja ću biti zagovornik kod svih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH da ubrzamo sve te procedure, a s druge strane, mi smo time praktično pokazali prijateljski odnos bez ijednog otvorenog pitanja između BiH i Crne Gore", kazao je Čović.

BiH preuzela ogromnu obavezu

Prema njegovim riječima, sad objema zemljama slijedi dogovor o gospodarskoj i političkoj saradnji dodavši kako "smo danas na pravom mjestu pokazali kako ćemo rješavati i te stvari".

"Mi smo danas pokazali da smo spremni izaći u svjetla javnosti i ponuditi nešto Evropi sa područja Balkana, a to radimo posljednja dva mjeseca kada je BiH u pitanju kroz koordinacijski mehanizam i reformsku agendu, odnosno čitav master plan koji smo napravili", kazao je Čović i dodao: "Preuzeli smo jednu ogromnu obavezu organizacije i pokretanja ka Evropi kada je u pitanju ustroj BiH, tako da imamo višestruko zadovoljstvo."

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je kako očekuje da će se sa sutrašnje Konferencije zemalja Zapadnog Balkana, koja se održava u Beču, vratiti sa puno više optimizma, navodeći da su u Beču zajedno s njim ministri iz Vijeća ministara BiH predvođeni predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, koji će tokom konferencije imati prigodu da razgovaraju o područjima koja interesuju BiH kao što su pristup EU, ali i raspravama o susjedima i otvorenim pitanjima, jer kako je istakao Čović, "nijedno pitanje koje želimo uvezati, energetski ili prometni koridor, ne možmo riješiti sami".

"To je jedan globalniji problem i veza sa Evropom, ali i sa susjedima. Siguran sam da će razgovori u Beču sutra biti uspješni, a i danas imam razgovore sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenja Johannesom Hahnom, kojeg ću informirati o tome šta smo uradili u protekla dva mjeseca, a sutra u jutarnjim satima sa visokom evropskom predstavnicom za sigurnosnu i vanjsku politiku Federicom Mogherini gdje ćemo ih vrlo jasno pozvati da u narednih mjesec dana budu u BiH. Mi bismo do tada trebali pripremiti čitav paket naših aktivnosti koje moramo u skladu sa master planom dalje realizirati u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i tražiti od svih da se do kraja mobiliziramo sa suradnicima da pratimo tu dinamiku", kazao je Čović.

Navijam za onoga ko bolje igra nogomet

Upitan da prokometira za koga će večeras navijati na utakmici u okviru koje će susresti prijateljske ekipe predvođene predstavnicima EU i onih koji pretendiraju da budu članovi EU, Čović je rekao da je rezultat najmanje bitan, a da je bitno da na tom meču bude opuštena atmosfera.

"Ja sam uvijek za one koji bolje igraju nogomet", poručio je Čović. (Anadolu Agency)