11. jula u organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike
NA DAN SREBRENIČKOG GENOCIDA "MARŠ MIRA" U TORONTU
Autor: B.net
Objavljeno: 26. Jun 2015. 01:06:43


11. jula ove godine u organizaciji Instituta za istraživanje genocida Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, a pod pokroviteljstvom počasnih sponzora, članova Kanadskog parlamenta: Brian Masse, Paul Dewar, Irwin Cotler, Borys Wrzesnewskyj i Rob Oliphant, kanadska bošnjačka zajednica će početi komemoraciju povodom 20 godina od genocida u Srebrenici 11. jula ove godine "Maršom mira" u centru Toronta pod simboličnim nazivom: "Never Forget". Učesnici marša će nositi poruku "Never Forget", u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Mnoge preživjele žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, prije svega Bošnjacima, prisiljeni da napuste svoju domovinu, došli su u Kanadu. Radi se o preživjelim žrtvama agresije, genocida, etničkog čišćenja, mućenja u koncentracionim logorima smrti, silovanja.

Kanadske dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene 2010. i 2015. godine od strane Kanadskog parlamenta politički potvrđuju da zločini izvršeni od srpskih policijskih i vojnih snaga u Srebrenici ispunjavaju uvjete definisane članom 2 Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Istovremeno rezolucije osuđuju negiranje genocida u Srebrenici potvrđenog od strane oba internacionalna suda. Navedene kanadske rezolucije pomaže kanadskim akademskim institucijama za izučavanje lekcija u vezi genocida u Srebrenici, a političkim, pravnim i institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda daju smjernice za akciju za spriječavanje genocida u svijetu. Na kraju navedene rezoluciju potvrđuju odlučnost Kanade u očuvanju i jačanju nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

U ime Kanadske bošnjačke zajednice, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada odaju počast svim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. Takođe odajemo počast kanadskim građanima koji su u okviru mirovnih operacija žrtvovali svoj život da bi zaštitili osnovna ljudska prava i slobode agresijom i genocidom napadnute Bosne i Hercegovine.
Na kraju pozivamo kanadske Bošnjake u Torontu i njegovoj okolini i sve prijatelje istine i pravde da se masovno odazovu na Marš mira i tako dostojanstveno još jednom podsjete kanadsku javnost o genocidu u Srebrenici i potrebi borbe protiv svih negatora tog genocida. Za sve učesnike marša obezbjeđene su prikladne majice po vrlo povoljnoj cijeni od $10.

Majice se mogu nabaviti u našim zajednicama ili na telefon Mirsada Smajića broj: 416-697-2654