Izložba Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Srebrenički inferno u Novom Pazaru
SREBRENICA STIGLA U SRBIJU
Autor: B.net
Objavljeno: 13. Jun 2015. 14:06:16

Dr. Admir Muratović, Adamir Jerković i dr. Mevlud Dudić razgledaju izložbu


Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine postavio je svoju izložbu „Srebrenički inferno“ u Novom Pazaru i tako ušao u Republiku Srbiju sa krajnjim ciljem da slike užasa, ratne drame i svirepog umiranja izloži u Beogradu. Na izložbi koja je viđena širom svijeta, počev od Kaira, Istanbula, Berlina, Kopenhagena do Varšave i drugih gradova, prikazana je krvava drama Bošnjaka Srebrenice, koji su umrli samo zbog toga što su bili muslimani. Domaćin izložbe je Bošnjački nacionalni institut, a o stradanju Bošnjaka su govorili direktor prof. dr. Admir Muratović i predsjednik Mešihata islamske zajednice muftija prof. dr. Mevlud Dudić, koji je i otvorio ovu reprezentativnu izložbu.


Sa velikom pa njom je razgledana izložba Arhiva Federacije u Novom Pazaru


Govoreći o stradanju Bošnjaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije BiH je naveo da je genocid u Srebrenici samo kontinuitet stradanja muslimana i da on ima istorijsku pozadinu. Jerković je rekao da su u II svjetskom ratu četnici poklali muslimansko stanovništvo, a da su danas politički rehabilitovani u Srbiji. Po Jerkoviću nedavna odluka srpskog pravosuđa o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihajlovića predstavlja sraman čin srpske politike, koja ne doprinosi procesu pomirenja na Balkanu već dodatno zaoštrava odnose i budi ružne implikacije.

„Ta ružna implikacija je hapšenje Nasera Orića u Švajcarskoj po traženju Srbije. Mi smo mislili da su političke optužnice stvar prošlosti, ali očito nisu. Srbiji su one potrebne da relativiziraju zločine počinjene u Srebrenici i u drugim gradovima gdje su srpske jedinice i paravojne formacije izvršile ratni zločin“ - rekao je Adamir Jerković u Novom Pazaru, zaključivši da će ovaj potez prema Naseru Oriću završiti jednako neuspješno kao i slični slučajevi prema Ejupu Ganiću i generalu Jovanu Divjaku.


Dr. Mevlud Dudić i Adamir Jerković razgovor o unapređenju saradnje dvije institucije