Večer islamske duhovne muzike u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hillu
NASTUPALA GRUPA "AA'SHIQ AL RASUL", ČLANOVI “MASJID AL ABIDIN” RICHMOND HILL DONIRALI $20,000 ZA BOŠNJAČKI CENTAR
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. Feb 2015. 22:02:32
(Photo by Ammar)


U petak večer, 20. februara t.g. Odbor Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku na jedan specifičan način je obilježio (od momenta izbora) 400 dana predanog rada i renoviranja nekadašnje zapuštene Baptističke crkve na Richmond Hillu koji se vrijednim rukama članova naše zajednice adaptira u moderan multifunkcionalni Bošnjački islamski centar. Masovno prisustvo članova naše zajednice možda je najbolji pokazatelj koliko cijene rad onih koji su u proteklom periodu radili u ovom objektu, što je u uvodnom dijelu najave programa istakao dr. Mersim Ziljkić.Program je osmišljen kao večer duhovne muzike u kojem je pored lokalnih izvođača ilahija, kasida i recitacija najavljena popularna grupa “Aa'shiq al Rasul”, koji za subotu imaju zakazan koncert na “Queens College”, i prava je blagodat da su pristali da budu dio programa u Bošnjačkom centru.
Gl. imam u IZ&KC PG hafiz Hako ef. Omeragić učenjem ašara započeo je program. Dok je predsjednik Odbora IZ h. Ago Kolenović, selamio musafire iz Engleske, kao i sve prisutne i zahvalio im se na masovnom dolasku. Posmatrajući ih sa pozornice koji su bili rasuti na zelenom tepihu po sali, Kolenović ih je uporedio sa najljepšim raznovrsnim cvijećem u zelenoj bašči. On je posebno pozvao mlade i hanume da se uključe u rad naše zajednice.

- Bošnjaci su najbolji i najljepši narod, tako će i ovaj Centar da bude naše ogledalo, rekao je između ostaloga Koordinator odbora za renoviranje Centra h. Smajle Srdanović, koji je naglasio: želimo da ovaj centar bude primjer u radu svih muslimana, i posebno da Amerikanci upoznaju šta je to islam i ko su pravi muslimani, zaključio je on.


Hafiz Hako

Hadži Ago

Hadži Smajle

Sead ef.


U višeminutnoj video prezentaciji koju je pripremio Odbor, prisutni, posebno musafiri iz Engleske i drugih zajednica, mogli su vodjeti jedan dio od kupovine do renoviranja cijelog objekta.

Tek stigao sa dalekog puta iz rodnog Sandžaka i vidno umoran Sead ef. Šaćirović, kojeg je Odbor zaposlio na poziciju imama, kako bi se blagovremeno pripremili za radi cjelokupne aktivnosti koje nakon svečanog otvaranja predstoje u Centru i centrima, ali i cjelokupnoj zajednici kojoj je potreban temeljit preporod.


Imami zajednice


Ef. Šaćirović u kraćem obraćanju je naglasio važnost međusobnog bratskog i sestrinskog uvažavanja. Inspiriran masovnim prisustvom i sa onim šta je sve odrađeno u Centru, citirao je hadis Allahovog Poslanika s.a.w.s., u kojem on govori o džamijama: "Ko sagradi džamiju radi Allaha (postizanja Njegovog zadovoljstva), Allah će njemu sagraditi kuću u Džennetu."
Šaćirović je istakao: Svi ste vi vlasnici po jedne džamije u Džennetu, insha-Allah!

Djevojčica Iman Šabović sa izvrsnim izvođenjem recitacije je pokazala da su nam u Centru potrebne razne sekcije u kojima bi uklopili našu djecu.

Džematski ženski hor «Ali paša» sa izvođenjem više ilahija i kasida, na bosanskom i engleskom jeziku, pokazali su da imaju izuzetne glasovne mogućnosti, da se odlično pripremaju, ali istovremeno da se njihovom radu trebalo više i profesionalnije posvetiti.

Curice Merjem i Halima Konjhodžić iz New Jerseja su imale također izvrstan nastup. Dok hafiz Mohammed, inače imam u Islamskom centru u Monticello, sa izvođenjem jedne ilahije je također oduševio prisutne.


Hor "Ali paša"
Iman

Mejrem i Halima
Hor "Ali paša"
Hafiz Mohammed
Mejrem, Džemal ef., Esmir, Senad, Medžid i Haris


Moramo istaknuti članove “Masjid al Abidin” Richmond Hill koji osnovan još daleke 1977. godine. Članovi ove vrijedne zajednice grade prekrasnu džamiju sa velikim kubetom i četiri munare, koja će krasiti cijeli New York. Projekt kompletne izgranje je povjeren generalnom kontraktoru “Ago & Alaudin“ čiji vlasnik je h. Ago Kolenović. Svoju radost što uz njihovu džamiju na Richmond Hillu izgrađuje se i Bošnjački islamski centar na djelu je pokazao predsjednik Građevinskog odbora Ed Ahmad koji je za naš centar donirao 20,000 dollara. Ovaj bratski postupak i sam čin kada oni grade džamiju ostavio je mnoge bez riječi. Njima su se u ime svih članova zajednice zahvalili predsjednik h. Ago Kolenović i koordinator građevinskih poslova h. Smajle Srdanović.


"Aa’shiq al Rasul" sa izvođenjem ilahija i kasida, želi slaviti Boga kroz ljepote,
tolerancije i sklada prema svemu - kao što bi trebao biti


Nakon toga dolazi momenat kada nastupa grupa "Aa’shiq al Rasul" što u prijevodu znači ljubitelji Poslanika. Grupa je osnovana 1998., kako bi pjesmom i javnim izvođenjem duhovne muzike izrazili svoju ljubav prema Allahu dž.š., Njegovom stvaranju i najviše od svega ljubavi prema poslaniku Muhammedu s.a.w.s.
"Aa’shiq al Rasul" sa izvođenjem ilahija i kasida, želi slaviti Boga kroz ljepote, tolerancije i sklada prema svemu - kao što bi trebao biti. Ritmovi instrumenata, melodični glasovi i pokreti ruku sa duhovnom muzikom odvest će slušaoca negdje do Indo- potkontinenta, Bliskom Istoku, Africi ili na Karibima. Stihovi su mješavina engleski, arapski, urdu, Punjabi i francuskom jeziku. Teško je sve to opisati riječju, zato je najbolje za one u New Yorku da u subotu večer pođu na njihov koncert, ili pak ubudućnosti kada budete čuli da gostuju u vašem gradu.

Nakon njih su nastupili Medžid Čekić i Haris Kolenović, te Džemal ef. Crnkić, kao i muški hor «Ali-paša».

Na kraju večeri, baš onako domaćinski, za sve je poslužena večera.


BRAĆA BRAĆI: Odbor “Masjid al Abidin” donirao 20,000 dollara za Bošnjački centar