Saopćenje povodom najnovijih stavova iz Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore o Krivičnoj prijavi protiv Mila Đukanovića i ostalih, za najteži i nezastarivi ratni zločin genocida 1994-2014., u vezi sa slučajem Ibrahima Čikića, žrtve i svjedoka ovog zločina
KRIVIČNA PRIJAVA SADRŽI BROJNE DOKAZE ZA HAPŠENJE I OPTUŽIVANJE MILA ĐUKANOVIĆA I OSTALIH ZA RATNI ZLOČIN GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 17. Dec 2014. 17:12:34

Postoje brojni i neoborivi dokazi za ratni zločin protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića


VDT mora da zna koji su to resori i starešine uprave posebno važni za ratni zločin genocida 1994-2014. bez ikakve dopune. I treće, zbog toga što naša krivična prijava, opet bez ikakve dopune, već sadrži brojne, ne samo posredne, nego i neposredne dokaze najveće dokazne snage, u svakom slučaju sasvim dovoljne, ne samo za „izviđaj“, nego i za hapšenje i optuživanje Mila Đukanovića i ostalih.
Vrijeme se ubrzava. Samo sat nakon objavljivanja našeg prethodnog saopštenja o ovoj krivičnoj prijavi, 9. decembra 2014., oko 12.35, iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) dobili smo novi dopis, u kojem se od nas traži da svoju prijavu dopunimo imenima navodno „nepoznatih izvršilaca“ iz „vrha crnogorske vlasti“ i kruga „involviranih saradnika VDT“. Obaviješteni smo i o tome da je, za razliku od prvog dopisa iz VDT, od 3. decembra 2014., kojim smo obaviješteni da je „tužilaštvo ocijenilo da nema osnova za krivično gonjenje“, ovoga puta, „na osnovu uputstva Vrhovnog državnog tužioca“, VDT, ipak, „formiralo predmet“ i započelo „izviđaj“.

Započeti „izviđaj“, međutim, već je doživio kolaps. Prvo, zbog toga što je VDT, o navodno „nepoznatim izvršiocima“ iz „vrha crnogorske vlasti“ i kruga „involviranih saradnika VDT“, valjda, najprije, ako ne i isključivo, moralo da pita poznata, čak veoma „poznata lica“, Mila Đukanovića i vrhovne državne tužioce iz perioda 1994-2014. Drugo, zbog toga što VDT mora da zna koji su to resori i starešine uprave posebno važni za ratni zločin genocida 1994-2014. bez ikakve dopune. I treće, zbog toga što naša krivična prijava, opet bez ikakve dopune, već sadrži brojne, ne samo posredne, nego i neposredne dokaze najveće dokazne snage, u svakom slučaju sasvim dovoljne, ne samo za „izviđaj“, nego i za hapšenje i optuživanje Mila Đukanovića i ostalih.

Ali to ovo VDT neće ili ne može sve dok je Milo Đukanović na vlasti. Otuda i potonji dopis iz VDT predstavlja samo novu i očiglednu simulaciju odnosno opstrukciju pravde. Pomaganje učiniocima da izbjegnu pravdu. Produženu nekažnjivost najtežeg zločina. Te produženi progon, ako ne i „crtanje meta“, na licima žrtava i svjedoka. I nas kao njihovih podržavalaca. VDT to veoma dobro zna jer to mora da zna svaki diplomirani pravnik. Zbog toga se ovim, kao i onim prethodnim saopštenjem, ne obraćamo ovoj, zarobljenoj instituciji, nego domaćoj i međunarodnoj demokratskoj javnosti. U Crnoj Gori važi jednako kao i u SAD: „Silence is violence“, piše u saopćenju podnosioca Krivične prijave:
Prof. dr. Milan Popović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore; Esad Kočan, glavni i odgovorni urednik crnogorskog nezavisnog nedjeljnika Monitor i Koča Pavlović, poslanik Demokratskog fronta odnosno Pokreta za promjene u Skupštini Crne Gore.