Azra Jasavić, poslanica u Skupštini Crne Gore o sramnoj presudi Osnovnog suda u Bijelom Polju, kojom je Ibrahim Čikić svojim dželatima obavezan plati 4000 eura
JASAVIĆ: SUNCE NE GRIJE U ZEMLJI GDJE SE RATNI ZLOČINCI NE KAŽNJAVAJU, A SUDOVI ZBOG SJEĆANJA KAŽNJAVAJU ŽRTVU IBRAHIMA ČIKIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 19. Nov 2014. 14:11:07

JASAVIĆ: Ovom presudom vlast šalje jasnu poruku da je sjećanje grijeh koji treba kazniti, a da je zaborav put stvaranja “građanskog“ društva. Gospoda iz DPS-a, koja stoje iza ovakve presude treba da znaju da ovako više neće moći, jer “vlade i režimi dolaze i odlaze, a traju narodi i domovine”.Ibrahim Čikić - čovjek kojeg je crnogorsko pravosuđe kazanilo zbog sjećanja
Sramna je pravosnažna presuda Osnovnog suda u Bijelom Polju, kojom je Ibrahim Čikić obavezan da plati 4000 hiljade eura, zbog sjećanja zabilježenog u knjizi “Gdje sunce ne grije”. Ova presuda potvrđuje da naše društvo nije zrelo da se suoči sa prošlošću. Sunce ne grije, u zemlji gdje se ratni zločinci ne kažnjavaju, a sudovi za sjećanje kažnjavaju žrtve zatvorske torture.

Ibrahim Čikić - čovjek koji je javno progovorio o nezapamćenoj zatvorskoj torturi u skorijoj historiji Crne Gore, koji su doživjeli Bošnjaci u bjelopoljskom zatvoru od strane DPS –a, u čuvenoj akciji “Lim” kažnjen je zbog sjećanja.

Ovom presudom vlast šalje jasnu poruku da je sjećanje grijeh koji treba kazniti, a da je zaborav put stvaranja “građanskog“ društva. Gospoda iz DPS-a, koja stoje iza ovakve presude treba da znaju da ovako više neće moći, jer “vlade i režimi dolaze i odlaze, a traju narodi i domovine”.

Zaboraviti nećemo, a platiti za naše kolektivno sjećanje moramo. Godine 1994. bošnjački narod u Crnoj Gori, akcijom “Lim” bacili ste na koljena, a Ibrahim Čikić vam je knjigom “Gdje sunce ne grije” uspravne kičme, ispostavio političku fakturu. Vi niste spremni da priznate počinjene grijehove, niste u stanju da se suočite sa prošlošću i zato kažnjavate za sjećanje, zbog čega kao partija nemate pravo da drite lekcije o evropskim vrijednostima.

Pozivam Čikića da zaštitu svojih prava na slobodu izražavanja koje mu Ustav i Evropska konvencija garantuju, brani pred Ustavnim sudom i Evropskim sudom za ljudska prava, jer pravda i ako spora, dostižna je, zaključila je Azra Jasavić, poslanica u Skupštini Republike Crne Gore.