Izjava kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH povodom reakcija međunarodnih zvaničnika direktora USAID Davida Bartha i vojnog atašea pukovnika Scotta Millera, u vezi sa raspodjelom pomoći ugroženima od poplava i nesposobnosti političara u BiH
DR. CERIĆ: NE SRAMOTITE NAS VIŠE!
Autor: B.net
Objavljeno: 19. Sep 2014. 11:09:47

DR. CERIĆ: Stid me je, kao i sve nas, da ovo slušamo i osjećam bol u duši što oni kojima je pomoć neophodna još uvijek žive u neizvjesnosti, dok se političari nadmeću u kampanji, nudeći iznova praznu priču i isprazna obećanja. Zar smo zaista, kao građani, dosegli taj nivo da nam lekcije iz osnova političkog i moralnog ponašanja moraju čitati prijatelji iz svijeta, ukazujući nam koliko je prljava vlast koju imamo i kolika je naša odgovornost da tu vlast mijenjamo


„Poplave su u našoj zemlji otkrile svu prljavštinu aktuelne vlasti, ali i potvrdile moralnu veličinu običnog bosanskog čovjeka. Iako smo kao građani svjesni te prljavštine vlastodržaca u našoj zemlji, ipak nam drugi još uvijek otvaraju oči“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom najnovijih reakcija međunarodnih zvaničnika u vezi sa raspodjelom pomoći ugroženima od poplava.

Nadali smo se, dodao je dr. Cerić, da će nedavne ozbiljne, diplomatski neuobičajene, kritike japanskog ambasadora imati odjeka i barem malo zastidjeti političare, što se očito nije desilo.

„Pokazujući svu svoju bestidnost i bezobrazluk, kako je već rekao i japanski ambasador, političari od kojih se očekivalo da urade svoj posao i pomognu ugroženima od poplava, nisu učinili ono za što su plaćeni i odgovorni. To su ponovo primjetili prijatelji iz međunarodne zajednice“.

Zvaničnici Američke ambasade u našoj zemlji, David Barth i Scott Miller u zvaničnom blogu Američke ambasade u Sarajevu ponovo nas podsjećaju na gorku istinu o tome da političari, čija je dužnost bila da pomoć koja je bila namijenjena najugroženijima, njima i dostave, a ne da je usmjere u svoje „lične imperije“.

Kao ni japanski ambasador, tako se ni američke diplomate nisu libile izreći jasnu istinu o ponašanju bosanskohercegovačkih vlastodržaca, pa i sami zaključuju: „Političari u Bosni i Hercegovini su se pokazali nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i sa pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favoritizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugog“.

„Stid me je, kao i sve nas, da ovo slušamo i osjećam bol u duši što oni kojima je pomoć neophodna još uvijek žive u neizvjesnosti, dok se političari nadmeću u kampanji, nudeći iznova praznu priču i isprazna obećanja. Zar smo zaista, kao građani, dosegli taj nivo da nam lekcije iz osnova političkog i moralnog ponašanja moraju čitati prijatelji iz svijeta, ukazujući nam koliko je prljava vlast koju imamo i kolika je naša odgovornost da tu vlast mijenjamo“, izjavio je dr. Cerić te naglasio da je ovo posljednja prilika za spašavanje ugleda države i časti i ponosa nacije.

„Ako političari kojima su upućeni prijekori od japanskog ambasadora i američkih diplomata, imaju i trun moralnog i ljudskog integriteta u sebi, morali bi se trznuti, probuditi i shvatiti da je vrijeme za njihove ostavke, vrijeme za njihovo povlačenje sa političke scene, a ne za pokušaj da i dalje ostanu na njoj. Naša zemlja treba nove ljude, sa novom energijom, novim elanom, novom vizijom i istinskim moralom suosjećanja sa svim ljudima, a posebno onima koji su ugroženi na bilo koji način“, smatra dr. Cerić.

Upozorava da nema više vremena za gubljenje, niti uvjerljivih opravdanja ove vlasti.

„Moramo svi ustati i pobrinuti se za bolju budućnost naše djece i naše zemlje, jer se ovako više ne može. Svako ima crvenu liniju ispod koje se ne smije“, zaključio je dr. Cerić te naglasio: „Vrijeme im je da odu s vlasti i da nas više ne sramote!“
David Barth, direktor misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini i pukovnik Scott Miller, vojni ataše SA, kao gosti-bloggeri usembassysarajevo.blogspot.com, napisali su, citiramo: Obojica smo se lično uvjerili u nesposobnost vlasti u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima...! Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.