DR. CERIĆ: STAVOVI MINISTRA LAVROVA NERAZUMLJIVI I NEPRIHVATLJIVI
Autor: B.net
Objavljeno: 15. Sep 2014. 16:09:35
Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirao je na nedavnu izjavu šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova ruskim medijima da je bilo kakva promjena Daytonskog sporazuma „opasna stvar“.„Očekivali smo od ruske diplomacije, kao jednog od garantora Daytonskog sporazuma i članice PIC-a, da u duhu tradicionalnih demokratskih vrijednosti ruskog naroda, svojim autoritetom utječe da se država Bosna i Hercegovina oslobodi stigme strukturalne diskriminacije koja je nametnuta Daytonskim sporazumom. Taj sporazum je prekinuo krvoproliće, ali je u konačnici rezultirao strukturalniom diskriminacijama, pa tako etničke grupe kao što su Jevreji, Romi, Albanci i drugi, nisu jednakopravni u državi Bosni i Hercegovini, zato što, prema slovu i duhu tog sporazuma, ne mogu biti birani na državne funkcije“, izjavio je dr. Cerić, te dodao da su oni koji smatraju da Daytonski sporazum treba doživjeti evoluciju „motivirani moralnom odgovornošću i političkom zrelošću, te visokim standardima demokracije i ljudskih prava u 21. stoljeću“.

Stoga su stavovi ministra Lavrova o Daytonskom sporazumu kao svršenom činu, nerazumljivi i neprihvatljivi, jer zagovaraju strukturalnu diskriminaciju na osnovu rasne, etničke i vjerske pripadnosti.

„Ministar Lavrov bi trebao znati da je Daytonski sporazum fiskalno neodrživ, moralno upitan i politički nefunkcionalan. Stoga, od njega očekujemo da svojim utjecajem i svojom odgovornošću za potpisivanje i implementaciju Daytonskog sporazuma, korigira svoj stav prema tom dokumentu i da utječe da se država Bosna i Hercegovina oslobodi strukturalne diskriminacije koja nikada nije bila u njenoj tradiciji i kulturi, kao ni u političkoj praksi i da utječe svojim autoritetom na one koji se ne mogu odreći svojih nacionalističkih, isključivih političkih stavova“, poručio je dr. Cerić.

Dodao je da ministru Lavrovu, kao i svim dobronamjernim ljudima u svijetu, treba biti jasno da je Bosna i Hercegovina europska država sa hiljadugodišnjom državnom tradicijom, ali s modernim pogledom na svijet, koji pretpostavlja pravo svakog pojedinca na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

"Prioritet države Bosne i Hercegovine je očuvanje sigurnosti njenih građana, njihovih života, slobode, imovine i časti, kao i dovršavanje europskog sigurnosnog projekta. Suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet države Bosne i Hercegovine je neupitan. Pitanje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini je europsko, odnosno euro-atlantsko pitanje i oko toga nema dvojbe, jer je Bosna i Hercegovina europska država i njena politika je europska politika koja podrazumijeva blisku unutar-europsku solidarnost i izvan-europsku kooperaciju“, smatra dr. Cerić.

Budući da je Rusija dijelom i europska zemlja, onda je razumljivo da su stavovi ruske diplomacije za Bosnu i Hercegovinu važni, ali sa sobom povlače i veliku odgovornost, posebno u oblasti poštivanja državnosti Bosne i Hercegovine i afirmacije ljudskih prava.

„Ruska diplomacija treba znati da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid nad bošnjačkim narodom, o čemu postoje validne međunarodne presude i zato je pitanje mira i sigurnosti za bošnjački narod pitanje prvoga reda, a to podrazumijeva da Bošnjaci trebaju i mogu naći konsenzus sa druga dva konstitutivna naroda oko statusa države Bosne i Hercegovine u vojnim savezima, poput NATO-a, koji djeluje u kontekstu europskog mira i sigurnosti i koji će osigurati da se genocid više nikada ne ponovi“, naglasio je dr. Cerić.

„Stoga očekujemo da ruska diplomacija razumije tu senzibilnost države Bosne i Hercegovine i da svojom politikom ni na koji način ne iskazuje pristrasnost prema bilo kojoj etničkoj zajednici, posebno kada je riječ o miru i sigurnosti naše zemlje, kao i miru i sigurnosti cijele Europe“.