Za Bošnjake sradale od poplava i klizišta u BiH
ČLANOVI ISLAMSKE ZAJEDNICE PLAV-GUSINJE U NEW YORKU ZA HEFTU DANA PRIKUPILI PREKO 50 HILJADA DOLLARA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 29. May 2014. 20:05:51

KLIKNITE NA SLIKU I POGLEDAJTE SPISAK DONATORA I PRATITE TOK AKCIJE
Katastrofalne elementarne nepogode i alarmnatno stanje u Bosni i Hercegovini podigle su na noge Bošnjake i njihove prijatelje širom svijeta. Dok su još poplave i klizišta odnosili ljudske živote, njihove kuće i drugu imovinu koju su godinama mukotrpno stjecali, predstavnici bošnjačkih institucija u New Yorku suosjećajući se sa svojim sunarodnicima u domovini Bosni i Hercegovini odmah su se organizirali i u blic akciji su prikupili 10,000 američkih dollara koje su prije desetak dana uplatili na podračun Rijaseta IZ u BiH, stavljajući sredstva na raspolaganje Glavnom operativnom štabu IZ u BiH da ih upotrijebe tamo gdje smatraju da je ovog kriznog momenta najpotrebnije.
Naravno da je pomenuta akicija bila tek početak humanitarne akcije koju je prije heftu dana u ime Odbora Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku putem telefonskih aparata članovima zajednice obznanio glavni imam hafiz Hako ef. Omeragić. Od tada do danas uposlenici u ovoj zajednici su u vanrednoj pripravnosti za sve one koji žele uplatiti pomoć stradalim Bošnjacima u poplavama u BiH to mogu uraditi od 10 sati ujutru do 22 sata navečer. Do momenta kada pišemo ovaj tekst na službenoj stranici IZ PG www.islamicunity.net stoji cifra od 52,370 dollara.

S obzirom da je bošnjačka zajednica u New Yorku u velikim projektima na pitanje Bošnjaci.Net kakav je odziv u ovoj humanitarnoj akciji za Bosnu i Bošnjake, Glavni imam hafiz Omeragić je rekao: - Želim istaći da su Plavljani i Gusinjani, kao i drugi članovi našeg džemata, pokazali veliku humanost, saosjećajnost, ali i veliku ljubav prema braći u Bosni i Hercegovini. Izuzetno ih je pogodilo katastrofalne elementarne nepogodine, stradanje ljudi i imovine koji su bili na udaru vodene stihije ali i brojnih klizišta. U roku od nedjelju dana u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji prikupljeno je preko $50.000, što je najbolji pokazatelj koliko je članove naše zajednice pogodilo to stradanje našeg naroda. Moram da istaknem da su članovi naše zajednice veoma zabrinuti i svakim danom zovu i pitaju za stanje u BiH i na koji način mogu najbolje pomoći.
Još da ukažem da je u povodu Lejletul Mir'radža u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji proučena dova sa molbom Allahu dž.š. za pomoć i spas našeg naroda, zaključio je hafiz Omeragić.

Kako su nam rekli u IZ Plav-Gusinje, sredstva koja budu prikupljena preko ove zajednice bit će uplaćena na istom podračunu Rijaseta koji je namijenjen za žrtve poplava i klizišta u Bosni.

Moramo da istaknemo da članovi ove zajednice uskoče uvijek prvi tamo gdje je pomoć napotrebnija. Tako je bilo u periodu srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima (1992-1995), općenito plavsko-gusinjska zajednica u New Yorku je dala nemjerljiv doprinos, kako u humanitarnim akcijama za pomoć našem narodu tako i organiziranje demonstracija kako bi se u ovoj zemlji čuo glas istine o stradanju u Bosni. Isto tako kada je bio rat na Kosovu...
Pored svih akcija i aktivnosti plavsko-gusinjska zajednica u New Yorku je u vakufu upisala tri velika objekta: Ali-pašina džamija u Astoriji, Bošnjački centar na Richmond Hillu i Islamski centar Monticello kod kojeg će se izgraditi Memorijalni centar žrtvama genocida „Šadrvan“. Jedan od najvećih projekata u bošnjačkoj dijaspori je sigurno Bošnjački centar na Richmond Hillu, koji ulazi u završnu fazu adaptacije i renoviranja. Ali i pored projekata koji zahtijevaju velika odricanja i novčana ulaganja članovi ove zajednice su i ovog puta iskazali veliku solidarnost.

U izjavi za Bošnjaci.Net hadži Ago Kolenović, predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku je rekao:
- Koristim priliku da u ime odbora i članova zajednice izrazim duboko žaljenje za ljudske žrtve, ali i svaku drugu štetu koja je prouzrokovana elementarnim nepogodama. Neizmjerna hvala Allahu dž.š. koji nam je u ovoj prijateljskoj zemlji podario zdravlje i imetak tako da možemo u ovakvim prilikama priskočiti u pomoć. Također, želim da se zahvalim svim članovima Odbora IZ Plav-Gusinje i posebno svim članovima naše zajednice koji su sa svojim donacijama pokazali visoki stepen humanosti i solidarnosti prema našoj braći u Bosni i Hercegovini, rekao je predsjednik Kolenović, nastavljajući: - Mi jesmo u veoma važnim projektima za budućnost našu i naših potomaka ovdje u New Yorku, ali i pored toga mi itetako imamo obzira prema našoj braći i sestrama u domovini Bosni i Hercegovini, jer ove elementarne nepogode dolaze dvadesetak godina nakon agresije i genocida koji je počinjen nad našim narodom. Taman se naš narod na neki način skućio, dolaze ove strašne vremenske nepogode koje su ponovo uništile desetine života, stečenu imovinu... Najzad tok same humanitarne akcije i masovnost donatora potvrđuje da članovi ove zajednice neće prepustiti našu braću i sestre da se pate, nastojat ćemo da pomognemo koliko je moguće.

Na pitanje, zašto su se odlučili samo na sakupljanje novčanih sredstava, predsjednik Kolenović odgovara: Kao mnogobrojna zajednica sa prikupljanjem novčanih sredstava želimo učiniti dva haira, prvo za stradalnike u poplavama da im se kupi ono što im je ovog momenta napotrebnije, a drugo i za državu Bosnu – odnosno da se u njoj kupuje domaće i pospješi domaća proizvodnja. Nadamo sa da će biznismeni imati obzira i da će zaposliti više radne snage. Drugo, akciju prikupljanja paketa pokrenuo je Bošnjačko-američki zajednički centar iz Cliftona (New Jersey) sa još desetak džemata, tako će se vjerovatno i tamo članovi naše zajednice uključiti, te nema potrebe za dupliranjem, zaključio je on.

Kako smo najavili akciju prikupljanja paketa, pod ovim linkom možete se informirati gdje i kome se možete obratiti da bi donirali paket.

Pored IZ Plav-Gusinje u New Yorku, advokat Almir Hot, pod nazivom Bosnia & Herzegovina Flood Relief Fund je prikupio blizu 20 hiljada dollara. U akciji također učestvuju članovi zajednice Plav-Gusinje, i drugih gradova Sandžaka, tako da se može zaključiti da se Bošnjaci u New Yorku nadmeću u dobru i za pomoć našem narodu u domovini Bosni i Hercegovini, da na što lakši način podnesu elementarnu kataklizmu.