Iz Austrije kreće pomoć Bosni
U ZNAKU HUMANITARNE AKCIJE ZA BIH OBILJEŽENA DRUGA GODIŠNJICA OD POLAGANJA KAMENA TEMELJCA ZA IKC GRAC
Autor: Jakub ef. Dervić
Objavljeno: 19. May 2014. 16:05:12


12.maj 2012. godine ostat će zlatnim slovima upisan u historiju džemata Islamski kulturni centar Grac. Naime, tog dana je položen kamen temeljac za izgradnju prve džamije i Islamskog centra u ovom gradu. Dvije godine poslije, građevinski radovi na izgradnji džamije su uveliko u toku. Svakodnevni prizori novoizgrađenih zidova džamije bude u srcima džematlija i vakifa naše džamije beskrajnu radost. Tako je u petak 09. maja 2014. godine nakon džume namaza na gradilištu džamije proučena zajednička dova po završetku izgradnje zidova na džamiji te upućena dova Allahu Uzvišenom za hairli nastavak radova koji slijede.

Povodom obilježavanja druge godišnjice od polaganja kamena temeljca, u petak 16. maja 2014. godine upriličena je i redovna mjesečna tribina „U okrilju Kur`ana“ koja je ovoga puta u potpunosti posvećena Islamskom centru. Gost predavač na tribini bio je mr.sci. Mirza ef. Mešić, imam u Islamskom centru u Zagrebu i rukovodilac ureda za da`wu i mladež pri Mešihatu Islamske Zajednice u Hrvatskoj. Mr. Mešić govorio je na temu: „Uloga i značaj islamskih centara u društvenom kontekstu Europe“. U svom izlaganju naš gost je prenoseći iskustva iz Islamskog centra u Zagrebu, naznačio nekoliko važnih smjernica koje bi u budućnosti trebale da budu osnova za uspješno djelovanje Islamskog kulturnog centra u Gracu i njegove uloge ne samo za muslimane, nego i društvo u cjelini.
Ispisujući ovaj tekst smatramo važnim spomenuti da je proteklog vikenda započeta i velika humanitarna akcija za prikupljanje materijalne pomoći, hrane i drugih životnih namirnica za ugrožene u poplavama i klizištima koje su u proteklih nekoliko dana zahvatile našu domovinu. Do sada je prikupljena velika količina hrane, odjeće kao i novčanih sredstava od kojih je jedan veliki dio urgentno upućen u najugroženija područja u BiH dok će drugi dio biti dostavljen u narednim danima. Nekoliko šlepera i mnogo kombija namjernica iz Graca stići će ako Bog da najugroženijim u BiH, nakon velikih vremenskih nepogoda. Akcija će trajati i u narednih nekoliko dana te svi oni koji žele svojim novčanim prilozima kao i drugim vrstama donacije podržati akciju, mogu to učiniti svakim danom na vakufskom zemljištu Islamskog kulturnog centra u Gracu u ulici Laubgasse 22. Mesdžid u kojem se odavljaju namazi i predavanja trenutno je postao lager za pomoć BiH. Zahvaljujemo se svima koji su se velikodušno odazvali i dalje odazivaju navedenoj akciji i na taj način pokazaju svoju spremnost da pomognu svojoj domovini kada je najpotrebnije. Molim dragog Allaha da im podari svako dobro i nagradi Svojom nagradom. (Jakub ef. Dervić)