Refija MUSLIĆ, predsjednica “Saray sevdah” i sevdah interpretatorka
SEVDALINKA JE IZVOR NA KOJEM SE TREBAMO NAPAJATI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 27. Apr 2014. 12:04:50

Esad Kovačevi, Alma Tabučić, Refija Muslić i članovi KUD “Gajret”


Refija Muslić, dr Samir Kazić, prof Mubera Tafro i Alma Tabučić

Refija Muslić: Publici treba nametati kvalitet


-Godinama sam pekla zanat i uživala u aplauzima, kaže sarajevska pjevačica Refija Muslić, koja, vrlo uspješno, vodi udruženje “Saray sevdah” koje propagira našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku. Svojim raskošnim glasom i kvalitetom interpretacije znala je i zna sevdalinku na najbolji način približiti novoj generaciji slušalaca, te na taj način ne dozvoljava da ona ode u zaborav. Melodije sa njenog albuma „Dijete moje milo“, iako novokomponovane, „mirišu“ na našu muzičku tradiciju.

-Neki će, možda, reći kako moj album i nije u trendu, međutim, to me neće razočarati, kaže Refija Muslić. Draže su mi reakcije publike nego sve „dobronamjerne“ kritike onih koji za sebe govore da su bosanskohercegovački pjevači, a po njihovim pjesmama se to nebi moglo zaključiti. Najbolji plodovi ubiru se u vlastitoj bašči. Otuda i pjesme nadahnute našom tradicijom jesu one čija je vrijednost neprolazna. Rad u kulturno umjetničkim društvima mi je na najbolji način pomogao da upoznam sve tajne pjevačkog zanata što mi je kasnije, itekako, pomoglo da lakše savladam prepreke koje su stajale na putu do društva onih koji sebe mogu smatrati uspješnim. Nisam od onih koji se kunu u našu tradiciju, nastavlja ona, a na nastupima i audio projektima se “ubjaju” oponašajući ritmove i melodije iz tuđih avlija. Moji uzori su bili i ostali rahmetli Zaim Imamović, Himzo Polovina, te Safet Isović, Zehra Deović... Istina, tempo života je takav. Nove generacije traže brže pjesme, ali to ne znači da mi u odabiru melodija trebamo bježati od sevdalinke, od izvora na kojem se treba napajati svaki autor koji želi, iole, da bude uspješan. U vrijeme kada mlada generacija luduje za kompjuterima, automobilima i ima sasvim druge sklonosti, treba stvarati i izvoditi pjesme prilagođene njihovom stilu života, pjesme u kojima se oni mogu prepoznati i sa kojima se mogu identifikovati.

Ipak, sevdalinke je sve manje u programima radio i TV stanica?
-Takav dojam se stiče kada slušate i gledate lokalne medije. Sevdalinke ima u programima svih ozbiljnih radio i TV kuća, kuća koje imaju osmišljenu programsku šemu. Samo jaki i kvalitetni pobjeđuju. Publici treba nametati kvalitet, a ne dodvoravati se izvodeći pjesme nadahnute tuđim tradicijama. Dobra pjesma uvijek ostaje dobra. Ono što ne vrijedi, bez obzira na to koliko bilo napadno reklamirano, brzo pada u zaborav. Publiku možeš “bombardovati” nekvalitetom, ali je ne možeš prevariti. Ona na najbolji način prepoznaje prave vrijednosti i daje im podršku, kaže Refija Muslić.