SVEČANO OBILJEŽENO 20 GODINA DŽEMATA U GRACU
Autor: Emir Serdarević
Objavljeno: 01. Dec 2013. 14:12:39

Grac: Sala ispunjena do posljednjeg mjesta


Centralnom manifestacijom koja je održana u subotu 23.11.2013. godine obilježeno je 20 godina postojanja džemata u Gracu. Na svečanosti je bio veliki broj uglednih gostiju: muftija goraždanski prof. Hamed ef. Efendić, izaslanik reisu-l-uleme mr. Husejn ef. Kavazovića, mr. hafiz Sanaid ef. Zajimović, direktor vakufske direkcije Rijaseta IZBiH, dr. Fuat Sanac, predsjednik Islamske zajednice Austrije, prof. Esad ef. Memić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, prof. Anas Šakfeh, počasni predsjednik Islamske zajednice Austrije, prof. Ibrahim ef. Malanović, zamjenik muftije slovenačkog, nekoliko hafiza Kur’ana časnog, veliki broj imama i predsjednika džemata, predstavnici medija i druge brojne ugledne ličnosti. Pomenuti počasni gosti su se obraćali na bini i uz čestitke na jubileju poželjeli Islamskom kulturnom centru Grac još puno uspjeha, ali i obečali svoju pomoć i podršku u svakom pogledu. Također na manifestaciji su bili i brojni intelektualci sa

Obraćanje muftije goraždanskog prof. Hameda ef. Efendića

Mr. hafiz Sanaid ef. Zajimović, direktor vakufske direkcije Rijaseta IZBiH

Učenje dove

Selamluk nakon džume namaza
ovih prostora, predstavnici političkih stranaka grada Graca, drugih vjerskih zajednica i kulturnih institucija. I urednik popularnog lista Preporod Bajro ef. Perva je prisustvovao manifestaciji kao počasni gost. Prisutnima se obratila i općinska vijećnica gospođa Ingrid Heuberger, koja je bila izaslanica gradonačelnika mr. Zigfrida Nagla. Ona je pohvalila rad džemata, njegovu ulogu i integriranost u društvo. Kao domaćini prisutnima su se obratili predsjednik Vijeća imama IKC Grac Ibrahim ef. Čikarić i predsjednik džemata mr. Mahdi Mekić. Na svečanosti su se pojavili i svi džematski dosadašnji predsjednici (mutevelije): Abid Duraković, Safet Ljubijankić, Salih Džakovac, Mirhat Kešan i Mujo Kuršumović. Takođe svečanosti je prisustvovao i predsjednik ATIB džemata u Austriji Fatih Mehmet Kardas, a to je organizacija koja je predstavnik turske državne Islamske zajednice Diyaneta u Austriji.

Uz saradnju sa Vakufskom direkcijom i drugim institucijama IZ ovaj džemat realizuje izgradnju prve džamije i modernog Islamskog centra na ovim prostorima. Direktor Zajimović je u svom obračanju obznanio informaciju da je u svrhu izgradnje Islamskog centra odobrena donacija od pola miliona Eura od jednog plemenitog vakifa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je kod prisutnih izazvalo oduševljenje. On, kao i drugi govornici su pohvalili zalaganje svih džematlija i širokogrudnost vakifa, a posebno je pohvaljen trud mr. Mekića, koji je i najzaslužniji za ove uspjehe. Mr. Mekić se u svom obraćanju zahvalio svima onima koji su za džemat do sada radili, te skromno istakao da je lahko sada praviti ovakve uspjehe, ali da svi moramo biti neizmjerno zahvalni onima koji su uložili trud u osnivanje, održavanje i razvoj naše zajednice. Dobročinstvo tih ljudi nikada i ni po koju cjenu ne smijemo zaboraviti jer je - nakon Allahove milosti i blagodati koja nam je ukazana - njihova žrtva temelj na kojem mi danas djelujemo i na kojem nastavljamo graditi našu budućnost. Muftija Efendić je na kraju u svom obračanju čestitao jubilej, pohvalio džemat, te proučio dovu za dalji bereket džemata. Nakon svečanosti prisutni su mogli uživati u specijalitetima koje su spremile vrijedne hanume džemata. Najvećim vakifima u protekloj godini vakufname je uručio imam Ibrahim ef. Šišić, a da cijela organizacija protekne na ovako visokom nivou pobrinuo se glavni organizator imam Jakub ef. Dervić. Za umjetnički dojam pobrinuo se hor Islamskog kulturnog centra Grac, a hafizi Muhamed Hikal i Sabahudin ef. Hašić su svojim prelijepim učenjem Kur’ana oduševili sve prisutne.

Muftija Efendić i direktor Zajimović dali su i interviju za film koji se snima o gradnji prve džamije u Gracu, u kome su iskazali svoje lijepe dojmove i utiske sa ove posjete Islamskom kulturnom centru Grac i istakli da je i gradu Gracu ova džamija potrebna, kao i svim muslimanima i da je poželjan muđusobni respekt i uvažavanje svih ljudi, ali i upoznavanje i dobra komunikacija. Ovaj džemat to na najbolji način pokazuje i samo tako treba i nastaviti.