Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izričito tvrdi da nije secesionista, i kaže
DA SAM HTIO ZAPALITI SRBIJU UČINIO BI TO ONDA KADA JE BILA KAO SOBA PUNA PLINA, JEDNIM PIKAVCEM
Autor: Tanjug
Objavljeno: 31. Jan 2012. 11:01:49

Bošnjaci u Sandžaku - između političke beogradske i sandžačke opcije
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da će predstojeći lokalni izbori definitivno biti svojevrstan referendum na kome će građani birati između dvije političke opcije u Sandžaku - beogradske i sandžačke.

On je uvjeren da će sandžačka opcija pobijediti sa 70 odsto glasova građana.

Komentarišući najavu lidera Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i osnivač Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, da će ta manjinska stranka na naredne izbore u Sandžaku izaći zajedno sa Strankom demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, muftija je kazao da je to bilo "potpuno očekivano".

"Ono što je teško progutati je koliko su oni (Ljajić i Ugljanin) brzo zaboravili na ljude koji su zbog njih ginuli ili postali invalidi… koliko je to bilo njihvo jeftino potkusurivanje… I kada im je Beograd rekao spajajte se jer postoji veće zlo - muftija, oni su se spojili", kazao je sinoć Zukorlić na tribini o ulozi medija, održanoj u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice.

Zukorlić je pozvao stranke sandžačke orijentacije da se priključe Bošnjačkoj demokratskoj zajednici, stranci koja je proizašla iz Bošnjačke kulturne zajednice nakon izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće u ljeto 2010. godine.

Upitan šta će biti u slučaju da neko pokuša da pokrade izborne glasove, muftija je kazao da je krađe izbora bilo i ranije i da, ako je bude opet ne može se pokrasti više od 10 odsto glasova, što znači da "sandžačka opcija" opet pobjeđuje sa 60 odsto glasova.

"Apsolutna većina, posebno Bošnjaka prihvata ovaj kurs i spremna je da politički ostvari pobjedu i politički se odbrani od porobljavanja koje dolazi od Beograda", naveo je on.

Zukorlić je rekao i da u Beogradu znaju da muftija nije secesionista jer, kako je rekao, da je htio da zapali Srbiju učinio bi to mnogo ranije kada je ona bila "kao soba puna plina... jednim pikavcem".

"Nije nam cilj rat, ali njima ne odgovara to što govorimo istinu, jer onda njihova neistina pada u vodu", naveo je on.

Muftija je negirao nagađanja da će odustati od sadašnje funkcije i posvetiti se politčkom delovanju.

"Ovo što ja radim je mnogo skuplje od politike, jer predstavlja vođenje cjelokupnog pokreta i sa ove pozicije mi je lakše da se bavim politkom, ali i naukom i kulturom, sportom… I zato nema potrebe da se posebno određujem", kazao je Zukorlić dodavši da bi to zapravo značilo "pasti s konja na magarca".