Foto reportaža sa manifestacije Dani vakifa u Gracu
PODRŠKA IZ U BIH PROJEKTU U GRACU
Autor: Emir Serdarević
Objavljeno: 16. Dec 2011. 12:12:52

Hafiz Zajimović sa predsjednikom, podpredsjednikom i imamom džemata

Predsjednik džemata i predsjednik omladine sa vakufnamom i glavnim imamom
Dan 11.11.’11. nije samo bio poseban po svojoj datumskoj specifičnosti. Nije bio samo važan ni po utakmici BiH-Portugal, koja je trebala reprezentaciji BiH po prvi puta utabati trasu do jednog velikog sportskog takmičenja. Taj dan je bio poseban i važan u Gracu jer su muslimani bili prisutni jednoj neuobičajnoj hairli manifestaciji na vakufskoj zemlji sa specijalnim gostom.

Dan 11.11. 2011. ponudio je nešto novo u islamskoj svakodnedvnici u Gracu. Naime, taj dan bio je i poseban i važan za muslimane Graca i Austrije, jer je na vakufskoj zemlji po prvi put održana manifestacija „Dan vakifa“. A da sve bude u znaku vakufa i vakifa, pobrinuo se i specijalni gost, član Rijaseta i Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH hafiz mr. Senaid ef. Zajimović.

Vakifi u Gracu pohvaljeni i nagrađeni vakufnamama

Dana 11.11.’11. u Gracu su vakifi koji su donirali više od 3000 Eura dobili vakufname, kao znak zahvalnosti na podršci projektu izgradnje Islamskog Kulturnog Centra i prve džamije na ovim prostorima. Takvih vakifa do sada ima 45 i svi su bili prozvani na binu od strane predsjednika džemata mr. Mahdi Mekića, uz njegove i čestitke glavnog imama prof. Ibrahim ef. Šišića. Ukupni broj vakifa u ovom džematu je već 742 i svi oni su taj dan bili predstavljeni na velikom platnu iznad bine. Svi su pohvaljeni za svoj angažman i velikodušnost, jer do sada je skupljeno skoro 750 hiljada Eura. Hafiz mr. Senaid ef. Zajimović je u svom obraćanju prenio selame reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, te u svoje i u ime institucije koju predstavlja pohvalio projekat izgradnje Islamskog Kulturnog Centra kao projekat koji mijenja historiju ne samo grada Graca i drzave Austrije, nego i cjelog starog kontinenta. Realizacija jednog projekta ove veličine i važnosti je znak hrabrosti i požtvovanosti muslimana Graca, kazao je mr. Zajimović, a to je u isto vrijeme i garancija za uspjeh. Među svojim finalnim porukama, direktor vakufske direkcije je obećao i da podrška i pomoć Islamske zajednice u BiH u svakom mogućem pogledu neće izostati, naglašavajući da je ovo zapravo projekat svih nas, jer je od velikog značaja za sve muslimane.

Podrška projektu sa svih strana

Dan 11.11.’11. je bio dan vakifa, kao drugi petak u mjesecu novembru, po sjećanju na petak 12.11.’10. kada je potpisan ugovor o kupovini 12 duluma zemlje u vrijednosti od 1.8 miliona eura. Svaki drugi petak mjeseca novembra će ako Bog da biti “Dan vakifa”, kada će im biti i učena hatma i dova i to tako ako Bog da sve do Sudnjeg dana.

Ovogodišnji Dan vakifa uslijedio je neposredno nakon nedavne konfernecije za novinare, koju je gradonačelnik Graca mr. Zigfrid Nagl organizovao i vodio, a na kojoj je predstavljen pobjednik natječaja i izgled prve džamije u ovom gradu. U natječaju je učestvovalo 9 iskusnih arhitektih timova iz raznih krajeva Evrope i Azije. Sasvim zasluženo je pobjedio mladi ali renomirani austrijski arhitekta Gerhard Springer, koji vodi arhitektski biro GSP Architektur u Gracu. Gradonačelnik Graca, kao i vodeći političari i stručnjaci iz arhitekture, imaju samo riječi pohvale za ovaj prestižni projekat. Još ove godine bi detaljna projektna dokumentacija trebala biti predata u građevinski ured s ciljem dobijanja građevinske dozvole. Polaganje kamena temeljca i početak gradnje ovog prestižnog projekta se s nestrpljenjem očekuje sredinom sljedeće godine. Na polaganju kamena temeljca se očekuju mnogi vjerski, politički i kulturni predstavnici, budući da je projakat značajan za cijelu regiju i sve muslimane. Inače i predsjednik IZ u Austriji dr. Fuat Sanac je bio u posjeti džematu 16. oktobra kada se susreo sa džematskim odborom i istakao svoju podršku i važnost ovog projekta. /Amra i Emir Serdarević/