Saopćenje za javnost Islamskog centra Monticello – New York povodom osnivanja i sakupljanja novčanih sredstava za tzv. Crnogorsku kuću u New Yorku
IGNORIŠITE POZIVE I NAGOVARANJA DA DONIRATE ZA PROJEKAT SA KOJIM NAŠA ZAJEDNICA NEMA VEZE
Objavljeno: 05. Oct 2011. 12:10:56

Original saopćenje u pdf formatu možete poročitati klikom na sliku
U povodu donatorske večeri za „Crnogorsku kuću“ koje je održano u New Yorku Odbor Islamskog centra Monticello – New York se oglašava saopćenjem za javnost:

Proteklih dana digla se velika prašina oko donatorske večeri za tzv. Crnogorsku kuću koje je održano u New Yorku (23.sept. t.g.) u kojem živi preko trideset hiljada emigranata muslimana, bošnjačke i albanske nacionalnosti porijeklom iz Crne Gore. S obzirom da su crnogorski mediji objavili informacije sa naglaskom, da će Plavljani i Gusinjani koji žive u ovom gradu finansirati izgradnju spomenute kuće, želimo demantovati te medije, ali i pojedince, koji daju iskrivljenu sliku o cjelokupnoj bošnjačkoj i albanskoj dijaspori. Odbor Islamskog centra u ime svojih članova se ograđuje od takvih podmetanja i plasiranja zlonamjernih informacija sa kojima imaju namjeru stvoriti podjele i neslogu u našoj zajednici. Ti pojedinci koji su bili na donatorskoj večeri, a porijeklom iz Gusinja, Plava ili bilo kojeg dijela iz CG, imaju svoje ime i prezime; i mediji su trebali objaviti njihova imena. Iako nam je poznata ta grupica sastavljena od pojedinaca koji nemaju uticaj u našoj zajednici, smatramo da je to njihova privatna stvar gdje će uplaćivati svoj novac.

Odbor Islamskog centra posebno ističe da članovi naše zajednice dobro znaju i pamte ključne razloge zbog čega su sa svojim porodicama masovno morali napustiti svoje zavičaje. Dolaskom u New York i SAD naši članovi izgrađuju isključivo Božije kuće – Džamije, i bošnjačke i albanske kulturne centre. Zato posebno ističemo da se ograđujemo da se imena naših ljudi i zajednice dovode u bilo kojem kontekstu osnivanja i izgradnje takozvane „Crnogorske kuće“ u New Yorku. Apelujemo na članove naše zajednice da po ovom pitanju potpuno ignorišu sve pozive i nagovaranja pojedinaca da doniraju za prijekte sa kojima naša zajednica nema veze, jer nam je poznato da to rade po narudžbi i iz vlastitih interesa. Ako u kojem slučaju imate bilo kakve neprijatenosti pozovite nas, ili obavijestite organe sigurnosti u ovoj zemlji.

Posebno apelujemo na sve naše članove da se aktivno uključe i doniraju za završetak radova našeg Bošnjačkog centra na Richmond hillu.

Odbor Islamskog centra posebno osuđuje prisustvo i istup predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, sa čime je pokazao da mu je radi vlastite pozicije preča takozvana Crnogorska kuća od Bošnjačkog centra koji je u poodmakloj fazi renoviranja, stoji u saopćenju Odbora Islamskog centra Monticello – New York.

Posebno apelujemo na sve naše članove da se aktivno uključe i doniraju za završetak radova našeg Bošnjačkog centra na Richmond hillu.