ANTIGADAFIJEVCI: CILJ OFANZIVE JE OSLOBAĐANJE TRIPOLIJA
Autor: Bosniaks.Net
Objavljeno: 07. Jul 2011. 13:07:04
Libijski pobunjenici, koji su u srijedu počeli ofenzivu na zapadu zemlje, žele napredovati prema Tripoliju uz potporu NATO-ovih zračnih udara, na položaje snaga odanih pukovniku Moameru Gadafiju.

U višemjesečnom sukobu pobunjenici su počeli napad nakon što su dobili zeleno svjetlo NATO-a, rekao je član revolucionarnog odbora iz Zentena, 120 kilometara jugozapadno od Tripolija. Pobunjenici su odbili progadafijeve snage, osvojili zaseok Guališ i zarobili plaćenike iz Gane i Malija. U operaciji su im izviđanjem pomogli zrakoplovi NATO-a koji su nadlijetali, ali nisu bombardirali područje.

Nakon što su 28. lipnja osvojili veliko skladište streljiva blizu Zentena, pobunjenici žele osvojiti dva strateški važna čvorišta, Bir Al-Ganam i Garjan, kako bi oslobodili put prema Tripoliju, sjedištu režima. U srijedu su NATO-ovi zrakoplovi poletjeli 140 puta i od toga 57 puta bojno djelovali.

Istoga dana su u Bengaziju, pobunjeničkoj prijestolnici, tisuće Libijaca, protivnika režima, skupovima nastojali podići moral svojim borcima i poslati poruku Gadafiju. Sam Gadafi je posredniku, južnoafričkome predsjedniku Jacobu Zumi poručio da ubuduće neće sudjelovati u pregovorima, pozivajući se na Hinu, prenosi HRT.