NOVA OPTUŽNICA PROTIV DRAGANA ČOVIĆA
Autor: Bosniaks.Net
Objavljeno: 30. Jun 2011. 08:06:34
Županijsko državno odvjetništvo u Sarajevu podiglo je novu optužnicu protiv predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, kojega se ponovno tereti da je 2000. godine kao ministar financija Federacije Bosne i Hercegovine donio odluke kojima je oštetio federalni proračun za nešto manje od milijun eura.

Rječ je zapravo o procesu sličnom onom koji je već jednom vođen pred sudom BiH i kada je Čović u prvostupanjskom postupku osuđen na pet godina zatvora. U prizivnom je postupku presuda poništena, a predmet je zbog teritorijalne nadležnosti prebačen Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu.

Slučaj se odnosi na poslovanje tvrtke "Lijanovići" iz Širokog Brijega, a Čovića se tereti da je toj tvrtki pogodovao kod uvoza sirovina za mesne prerađevine oslobodivši "Lijanoviće" plaćanja posebnih uvoznih pristojbi.

Državno je odvjetništvo procijenilo kako je federalni proračun na ovaj način oštećen za 1,9 milijuna konvertibilnih maraka, no optužnicom protiv Čovića nisu obuhvaćeni i braća Lijanovići kao vlasnici tvrtke koja je profitirala zbog navodnog protuzakonita uvoza.

Nova optužnica protiv Čovića podignuta je u istom tjednu u kojemu je on na Županijskom sudu u Mostaru nepravomoćnom presudom oslobođen optužbi za protuzakoniti pijenos dionica telekomunikacijske tvrtke "Eronet" na tri privatna poduzeća.

Mogli su sačekati da se završi jedan slučaj, izjavio je Čović za "Dnevni avaz" dodajući kako ga u državi kakva je BiH više ništa ne iznenađuje. Ovo rade oni koji misle da su vladari života u BiH. To je strašno za pravosuđe i pravnu državu u BiH, konstatirao je Čović.

Županijski sud u Sarajevu trebao bi se o novoj optužnici protiv Čovića očitovati u roku od osam dana, javlja HRT.