ŽALBA POSLATA, ČEKA SE IZRUČENJE
Objavljeno: 30. May 2011. 22:05:51
Advokat Miloš Šaljić očekuje da će od utorka njegov klijent Ratko Mladić biti izručen Haškom tribunalu. Žalbu na rješenje o izručenju poslao je jučer popodne.

Šaljić je rekao da je u žalbi naveo da se Mladiću ne može suditi zbog bolesti, kao i da iz tog razloga ne trebalo ni da bude izručen Haškom tribunalu.

Sudsko vijeće ima rok od tri dana da se izjasni o žalbi. Kada žalba stigne u sud, što bi najranije moglo da se dogodi danas, o njoj će odlučivati tročlano sudsko vijeće.

Ukoliko sudsko vijeće odbije žalbu, rješenje o izručenju će postati pravosnažno i biće proslijeđeno na potvrdu ministarki pravde, koja će dati konačnu riječ o izručenju Mladića Tribunalu u Hagu.

Mladić u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu čeka pravosnažnost rješenja kojim je istražni sudija u petak konstatovao da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen u ponedjeljak je za B92 rekao da će Ratko Mladić Haškom tribunalu biti izručen u naredna dva do četiri dana.

Advokat Šaljić je rekao i da će biti jedan od pravnih zastupnika Ratka Mladića pred Haškim tribunalom.

"Ja ću zajedno s Mladićem ići u Hag. O drugim advokatima se još razgovara, ali je sigurno da će to biti advokati koji su već branili druge optužene u Haškom tribunalu", rekao je Šaljić.

On nije htio da govori o konkretnim imenima ljudi koji bi zastupali Mladićevu odbranu u Hagu.

Mladića su i u ponedjeljak po podne, pored supruge i sina, posjetili snaha i unuci u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu.

Advokat je ponovo izrazio zabrinutost da će Mladić dočekati živ suđenje u Hagu.

Mladićevo zdravstveno stanje je i dalje nepromijenjeno, rekao je advokat, i dodao da je poslije vrlo emotivnog susreta sa unucima ponovo počeo da priča o posjeti ćerkinom i majčinom grobu, javljaju srbijanske agencije Beta, B92, Tanjug.