DATUM IZRUČENJA TAJNA ZBOG RIZIKA
Autor: B92
Objavljeno: 28. May 2011. 07:05:07
Datum i vrijeme izručenja srpskog krvoloka Ratka Mladića u Haški tribunal neće biti saopćeni zbog rizika.

Najtraženiji haški optuženik biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da datum i vrijeme kada će bivši general biti isporučen Hagu neće biti objavljeni zbog rizika.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene pošto je sud utvrdio Mladićev identitet i da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za djelo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom djelu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Mladić i njegov branilac imaju pravo da na rješenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom vijeću suda u roku od tri dana pošto im bude uručeno u pisanoj formi. Vijeće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu.

Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rješenja, navodi se u Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom.

Pravosnažno izvršno rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije.