Bijelo Polje: Čikićev advokat Dragan Prelević traži da se postupak vrati u zakonske okvire
PRELEVIĆ: POSLJEDNJE POLITIČKO SUĐENJE ZA KLEVETU U CRNOJ GORI
Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. May 2011. 12:05:49
ČIKIĆ: I ako sam u poziciji odbrane golog života neću se smiriti dok organizatore i počinioce zločina počinjene u policiskoj akiciji “Lim” ne izvedem pred lice pravde. Znam da je to Sizifov posao, ali uz Allahavu pomoć, Inša-Allah, siguran sam da ću uspjeti u tome. Nadam se da će moj primjer slijediti hiljade premlaćenih, prebijenih i prognanih Bošnjaka iz svoje drame i oni staviti na papir i ostaviti trajno svjedočanstvo i opomenu budućim naraštajima, kako se zlo iz prošlosti više nikad ne bi ponovilo u budućnosti
Danas je u Osnovnom sudu u Bijelom Polju pred vijećem kojim predsjedava sudija Rahmo Banda nastavljeno suđenje Ibrahimu Čikiću, autoru knjige "Gdje sunce ne grije", za navodnu klevetu kojeg tuži devet bivših zatvorskuh čuvara. Davanjem iskaza jednog od tužilaca dr. Tomislava Karišika, te svjedoka Ferida Mehovića i Milana Obradovića, zatvorskih čuvara, nastavljen je glavni pretres po privatnoj tužbi.

Da iza Čikićevih privatnih tužitelja stoji vrh crnogorskog režima jasno se moglo vidjeti u svjedočenju dr. Karišika koji je na sudu izjavio: "Čitajući Vijesti početkom 2009.godine od kćerke sam saznao da me je Čikić u svojoj knjizi oklevetao i da se u feljtonu pominje moje ime navodeci da je čula i da je izašla knjiga. Pozvao sam Luku Bulatovića i pitao da li je poznato nešto od ovoga sto objavljuju Vijesti. Luka mi je kazao da će pogledati. Nakon nekog vremena me pozvao govereći da je došao do knjige. Inače sve što je Čikić iznio je notorna neistina. Najviše me pogodilo to što je me je Čikić označio kao pripadnika terorističko četničke organizacije". Karišiki je dalje u svom iskazu izjavio: "Dokopao sam se desetak isječaka feljtona i upoznao se sa knjigom, odlučio sam da se priključim grupi tužilaca zbog blaćenja na moj i njihov račun".

Čikićev branilac advokat Dragan Prelević je prigovorio njegovom iskazu navodeći da je on praktično bio upoznat sa tužbom koja je u ime njega podnijeta. S obzirom da tužilac nije pročitao knjigu Ibrahima Čikića već je to za njega uradilo drugo lice, odnosno njegov punomoćnik. Znači da je on i napravio tužbu u kojoj navodi stvari koje su navodno uvrjedile njegocu čast i ugled, a što je veoma neobično istakao je Prelević. Prelević je prigovorio i na postupak koji je po njegovom mišljenju nezakonit po više osnova a da su dva posebno očigledna":

a) prihvaćena je neblagovremena tužba za veći broj tužilaca jer je istekao predviđeni zakonski rok od 3 mjeseca. S toga tužbe moraju biti odbačene i sud je u obavezi da se o tome po zakonu stara do pravosnažnosti postupka;
b) potpuno je nezakonito donijeta odluka da se Čikiću sudi u odsustvu, jer je sud potpuno ignorisao činjenicu da se radi o tzv skraćenom postupku s obzirom da je maksimalno zaprječena kazna novčana i u tom slučaju se primjenjuju posebne odredbe u pogledu suđena u odsustvu.

Prelević je dalje istakao da "moraju kumulativno biti ispunjena dva uslova, a to su":
1) Da Čikićevo prisustvo nije neophodno;
2) Da je Čikic ranije saslušan, a što u ovom slučaju nije urađeno.

Prelević je dalje istekao da sud o tome upozna vanraspravno vijeće kako bi se postupak vratio u zakonske okvire i proces iz ilegalnog prešao u legalne okvire.

Advokat Dragan Prelević je također danas uspio ubjediti sudiju Rahma Bandu da razrješi Čikićevog advokata Kemala Čindraka, kojeg mu je sud dodjelio po službenoj dužnosti, jer ne postoje zakonski okviri da Čikića pored njegovih legalnih advokata zastupa nametnuti advokat. Sljedeći pretres se nastavlja 7.juna.


PRELEVIĆ: Žalosno je da se ovdje sudi Čikiću za navodnu klevetu a da organizatori i počinioci zločina sve ovo posmatraju aposolutno bezbjedni od sudskog gonjenja",
Čikić: neću se smiriti dok organizatore i počinioce zločina počinjene u policiskoj akiciji “Lim” ne izvedem pred lice pravde

Poslije završetka suđenja izvjestaču web magazina Bošnjaci.net iz Bijelog Polja gospodin Dragan Prelević je dao specijlanu izjavu: "Smatram da je cjelokupan postupak očigledno usmjeren na skretanje pažnje sa glavnog problema koji je iznio Čikić. U svojoj knjizi dokumentarnog karaktera Čikić je svjedočio i po prvi put u Crnoj Gori javno o neistraženoj i nekažnjenoj torturi u okviru zloglasne akcije "Lim" iz 1994.godine, a koja do danas nije dobila epilog u crnogorskom pravosuđu. Jako je interesantno posmatrati, možda posljednje političko suđenje za klevetu u Crnoj Gori, prije primjene njene potpune 'dekriminalizacije'. Žalosno je da se ovdje sudi Čikiću za navodnu klevetu a da organizatori i počinioci zločina sve ovo posmatraju aposolutno bezbjedni od sudskog gonjenja", naglasio je advokat Prelević.

Našem izvještaču Ibrahim Čikić je ispred zgrade suda u Bijelom Polju kratko prokomentarisao današnje suđenje: "Koliko je ovo ozbiljna tužba najbolje se vidjelo iz svjedočenja dr. Karišika kada je rekao da sam ga nazvao pripadnikom terorističko četničke organizacije. Niti u knjizi, a niti u tužbi mojih tužitelja nigdje ne postoje ove riječi. Strašno, žalosno, sramotno! Tuže a nisu ni pročitali knjigu. Da se radi o posljednjem manipulisanju represivnog djela državnog aparata ovim ljudima (tužiteljima) poslije današnjeg svjedočenja Karišika je potpuno jasno. I ako sam u poziciji odbrane golog života neću se smiriti dok organizatore i počinioce zločina počinjene u policiskoj akiciji “Lim” ne izvedem pred lice pravde. Znam da je to Sizifov posao, ali uz Allahavu pomoć, Inša-Allah, siguran sam da ću uspjeti u tome. Nadam se da će moj primjer slijediti hiljade premlaćenih, prebijenih i prognanih Bošnjaka, i da će svoje drame i oni staviti na papir i ostaviti trajno svjedočanstvo i opomenu budućim naraštajima, kako se zlo iz prošlosti više nikad ne bi ponovilo u budućnosti, - zaključio je Čikić.

Tim Bošnjaci.Net ovom prilikom izražava punu moralnu i svaku drugu podršku slijepom ali hrabrom Ibrahimu Čikiću, iskreno se nadajući da će IBRAHIMA IZ DANA U DAN BITI SVE VIŠE MEĐU BOŠNJAČKIM NARODOM. Također se nadamo i da će ljudi poput Rifata Veskovića, dobrovoljnog svjedoka Čikićevih katila u Crnoj Gori biti sve manje i da će ih bošnjački narod znati prepoznati i izbaciti na stub srama. Ono u šta smo 100% sigurni jeste činjenica da će Čikić otići u legendu a Vesković ostati paradigma izdajništva bošnjačkog naroda.