PIKANTERIJE IZ BIN LADENOVA ŽIVOTA
Autor: Jutarnji.hr
Objavljeno: 05. May 2011. 04:05:00
ABBOTTABAD - Ako me Amerikanci ikad pronađu, ne želim da me uhvate živog. Moraš me ubiti, rekao je navodno Osama bin Laden svom tjelohranitelju Naseru al-Bahriju 1998., dok se još skrivao u afganistanskim pećinama. Američki specijalci godinama su ga tražili po brdima na pakistansko-afganistanskoj granici, no njegov smještaj sastojao se od više nego luksuzne trokatnice blizu glavnog grada Pakistana, Islamabada, utvrđene i s velikim dvorištem.Stanovnici Abbottabada godinama su se pitali tko je njen tajnoviti vlasnik, a pretpostaviti su mogli samo da je bogataš. - Kružile su glasine da je vlasnik krijumčar droge iz Pešavara. - To je bila jedina kuća u četvrti ograđena visokim zidom s bodljikavom žicom na vrhu - kaže Husein Jafri, jedan od Osaminih susjeda.

No, sada znaju da njihov susjed nije bio ni manje ni više nego čovjek iza terorističkog napada 11. rujna, dojučerašnji najtraženiji terorist na svijetu. Osamini dojučerašnji susjedi u Abbottabadu, s kojima je razgovarao britanski dnevnik Independent, pričaju kako su iz tajnovite rezidencije poznavali samo čovjeka po imenu Nadim koji je svaki dan odlazio po namirnice u crvenom kombiju.
SPECIJAL: OSAMA BIN LADEN JE MRTAV

Svaki se dan Nadim vraćao s kozom, najvjerojatnije za klanje, a nitko, tvrde, nije ni slutio da se u kući krije 54-godišnji vođa al-Qa’ide, čija je glava bila ucijenjena na 25 milijuna dolara.
Lopta i zečevi

Kad je djeci lopta jednom završila u dvorištu te kuće, nisu smjela ući u dvorište kao kod drugih susjeda i potražiti je. No, Nadim im je dao novac za izgubljenu loptu. Susjedi dobro pamte i kad je 11-godišnja djevojčica iz susjedstva Asra Amdžad vidjela Osamina slugu Nadima kako bere travu pokraj rezidencije i upitala ga zašto to čini. Odgovorio joj je da je trava za zečeve iz rezidencije, a nekoliko dana kasnije Nadim je došao u kuću znatiželjne djevojčice i donio njoj i njenoj obitelji dva zečića na poklon.
Nasadi marihuane

Ako se nije mnogo promijenio od razdoblja kad mu je tjelohranitelj bio al-Bahri, Osama bin Laden je puno vremena provodio čitajući i bio je veliki obožavatelj nogometa. Osama je, tvrdi al-Bahri, obožavao Arsenal, uvijek hvaleći igru tog britanskog kluba, a volio je i odbojku. Memoari Charlesa de Gaullea i britanskog feldmaršala Bernarda Montgomeryja bili su mu najčešći izvor citata, a konjima je bio opsjednut, posebice crnim pastusima. - Zaustavio bi se nasred ceste i kupio konja ako bi mu se svidio. Osim toga, volio je med i vjerovao je da liječi većinu tegoba - tvrdi al-Bahri.

Informacije se razlikuju kad je riječ o tome tko je sve živio u kući. Navodno je u kući u trenutku napada bilo 23 djece i devet žena, koje pakistanske vlasti trenutno ispituju. Američki dužnosnici ističu da kuća nije imala internet i telefon te da je imala samo nekoliko prozora. Prema izvještajima stranih medija koji su imali prilike razgledati Osamin dom izvana, u dvorištu se sadilo povrće, a stanari su uzgajali i kokoši. Nic Robertson, novinar američke televizije CNN, ustvrdio da je u dvorištu blizu rezidencije uz kupus i krumpir bila posađena i marihuana. Djeca iz rezidencije, kažu susjedi, najvjerojatnije su se školovala kod kuće.
Nesretno djetinjstvo

U oporuci je Osama svoje supruge pozvao da se više nikada ne udaju, a djeci je poručio da mu je žao što im nije posvetio više vremena u životu. Njegov sin Omar u svojoj je knjizi o životu u obitelji Bin Laden napisao kako nije imao sretno djetinstvo, prisjetivši se kako je otac mučio njegove pse.

Navodno je Osama ubio Omarove pse kao dio eksperimenta s kemijskim oružjem. Omar je oca opisao kao zlog čovjeka, a nakon vjesti o njegovoj smrti izjavio je da je tužan. Al-Bahri, njegov nekadašnji tjelesni čuvar, izjavio je da je bin Laden vjerojatno umro kao što je želio. Time je zadovoljan, kao i činjenicom da on ipak nije trebao povući obarač.

- Radije bih primio dva metka u čelo nego da me zarobe. Želim umrijeti kao mučenik, a ne u tamnici, rekao mi je Bin Laden - tvrdi al- Bahri.