Ljekarski izvještaj potpisao tužilac
BIJELO POLJE: NASTAVLJENO ROČIŠTE IBRAHIMU ČIKIĆU I „VIJESTIMA“
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 25. Sep 2010. 21:09:16
Suđenje autoru knjige „Gdje sunce ne grije“ Ibrahimu Čikiću i „Vijestima“, koje su prenijele njene djelove, po privatnoj tužbi 11 Bjelopoljaca za naknadu štete, nastavljeno je juče u Osnovnom sudu u Bijelom Polju pred sudijom Sanjom Konatar.
Osam bivših službenika bjelopoljskog zatvora i trojica doktora, tužili su Čikića i „Vijesti“ da su ih oklevetali u knjizi i traže oštetu od 120.000 eura, kako je to na prethodnom pripremnom ročištu iznio njihov punomoćnik advokat Radivoje Šuković.

Pošto je u okviru dokaznog postupka izvršen uvid u knjigu, punomoćnik tužilaca je prigovorio da su u njoj navedene uvredljive neistine. Punomoćnik Čikića nije uputio prigovor na njenu sadržinu, rekavši da su svi navodi istiniti i nijesu podobni da povrijede čast i ugled tužilaca.

Pošto je izvršen uvid u fotokopije dnevnih primjeraka“Vijesti“ i to u dijelu u kojem su objavljivani isječci knjige“Gdje sunce ne grije“ u periodu od 20.11. do 20.12.2008. godine, punomoćnik tužilaca je prigovorio da su “Vijesti“ autorizovale naslove i podnaslove u feljtonu koje knjiga ne sadrži, tvrdeći da to “ukazuje da se ne radi o pukom prenošenju njenog sadržaja“.

“Nije zabilježeno u praksi da se književno dijelo objavljuje kao autorizovani feljtonski članak pa proizlazi da je taj feljton upućen javnosti a ne čitaocima beletristike,”kazao je advokat Šuković.
Punomoćnik „Vijesti“ advokatica Jelena Đalović je pojasnila da list nije mogao posumnjati u istinitost navoda u autorskom dijelu Čikića, tim prije što se radi o već objavljenom dijelu a uz saglasnost njegovog autora.

“Nemoguće je očekivati od “Vijesti“ da provjeravaju istinitosti već objavljene knjige, kada iza djela već stoji autor sa punim imenom i prezimenom,” iznijela je Đalović.

Izvršen je i uvid u Čikićev ambulantni ljekarski protokol koji je vođen 1994. godine u zatvoru u Bijelom Polju iz kojeg se vidi, kako se moglo čuti, da su tužioci postupali u skladu sa zakonom.
Punomoćnik Čikića prigovorio je na ambulantni protokol koji je potpisao jedan o dtužilaca dr Rasim Agić jer, kako je rekao, “nije jasno koji navod iz tužbe dokazuje taj protokol“.

“Ovaj protokol jedino može dokazati činjenicu da je i tuženi bio veoma bolestan dok je bio u pritvoru, odnosno da je njegova vidna sposobnost bila znatno ugrožena te da kao takav nije mogao boraviti u Istražnom zatvoru već se morao nalaziti na bolničkom liječenju,” iznio je Čikićev punomoćnik advokat Ivan Otašević.

Advokat Otašević je ostao pri predlogu da se postupak prekine do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka protiv Čikića koji se vodi kod istog suda, što je podržao i punomoćnik“Vijesti“. Sud će naknadno odlučiti o tome.