Protestno pismo Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Ambasadi Republike Crne Gore u kojem zahtjeva da Centralna narodna biblioteka Crne Gore iz svoje katalogizacije knjiga isključi odrednicu 'građanski rat - Bosna i Hercegovina'
NA BOSNU I HERCEGOVINU JE IZVRŠENA KLASIČNA AGRESIJA OD STRANE SRBIJE I CRNE GORE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. May 2010. 18:05:39

ONI SU IZVRŠILI KLASIČNU AGRESIJU NA BiH: Bulatović, Đukanović i Milošević (s lijeva)
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu uputio je protesno pismo Ambasadi Crne Gore u BiH. Povod protestnog pisma o falsificiranju činjeničnih fakata od strane Centralne narodne biblioteke Crne Gore, ili pak državnih organa, koji Agresiju Srbije i Crne Gore tretiraju kao “građanski rat”. U protestnom pismu ambasadoru Ramizu Bašiću između ostaloga piše:

Uvaženi Ambasadore,
U objavljenoj knjizi “GDJE SUNCE NE GRIJE”, autora Ibrahima Čikića, u izdanju Inicijativa mladih za ljudska prava, Crna Gora, Sarajevo, Podgorica, 2008, u CIP-u Katalogizacija u publikaciji Centralne narodne biblioteke Crne Gore, Cetinje primijetili smo da stoji odrednica “a) Građanski rat - Bosna i Hercegovina - 1993-1995 - U literaturi COBISS. C6 - ID 12913936”, što smo shvatili kao svjesnu, namjernu i krucijalnu grešku, na što nas ljudska i naučna etika obavezuje da hitno i adekvatno reagujemo i od najviših organa Crne Gore tražimo da se ti netačni navodi isprave.

NEARGUMENTOVANO ODREĐIVANJE KARAKTERA ORUŽANOG SUKOBA U BiH: Iz navedene neprimjerene odrednice proizilazi više aspekata odnosa Crne Gore prema Bosni i Hercegovini, posebno agresiji protiv Republike Bosne i Hercegovine i genocidu nad Bošnjacima, te drugim zločinima počinjenim u periodu 1991-1995. Blago rečeno šokirani smo činjenicom da je Centralna narodna biblioteka Crne Gore po svom nahođenju ili po nalogu nadležnih organa dala sebi za pravo da olako i neargumentovano određuje karakter oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, označavajući ga građanskim ratom.

KLASIČNA AGRESIJA: Iznenađenje je tim veće što postoji relevantna dokumentacija, kao i naučno-empirijski rezultati istraživanja, pa i presude međunarodnih sudova, koji van svake sumnje pokazuju da je na kraju XX stoljeća na Bosnu i Hercegovinu izvršena klasična oružana agresija od strane Srbije i Crne Gore (Savezne Republike Jugoslavije) i Republike Hrvatske.

Uvjereni smo da je u navedenoj predmetnoj odrednici svrstano još knjiga, čija je sadržina označena kao građanski rat u Bosni i Hercegovini, što pokazuje da Centralna narodna biblioteka Crne Gore to smišljeno i sistematski radi.

CENTRALNA NARODNA BIBLIOTEKA CG ODMAH IZ KATALOGIZACIJE KNJIGA DA ISKLJUČI ODERDNICU GRAĐANSKI RAT: Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, koji se naučno bavi istraživanjem zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog humanitarnog prava, oštro reaguje na neistinitu odrednicu karaktera rata u Republici Bosni i Hercegovini Centralne narodne biblioteke u Crnoj Gori. Stoga Vam se obraćamo sa zahtjevom da, shodno našem reagovanju, hitno i autentično upoznate Vladu Republike Crne Gore i Skupštinu Republike Crne Gore i urgentno zahtijevate da Centralna narodna biblioteka Crne Gore odmah iz svoje katalogizacije knjiga isključi odrednicu građanski rat - Bosna i Hercegovina. Ukoliko budu potrebni dodatni argumenti, rasprave, informacije, naučni radnici Instituta Vam stoje na raspologanju, stoji u pismu Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu koje je potpisao direktor prof. dr. Smail Čekić.