U SARAJEVU PROMOVISANA KNJIGA IBRAHIMA ČIKIĆA „GDJE SUNCE NE GRIJE“
MOJE TEK ROĐENO DIJETE PROGLASILI ZA TERORISTU
Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 05. May 2010. 18:05:28
“Knjigu sam odlučio napisati zbog agresivne politike mijenjanja istorije, za neke buduće generacije da ne zaborave sva zla koja su se desila. Ona govori o svemu, o imenima i prezimenima, o glavnim organizatorima akcije 'Lim' koju je planirao Slobodan Milošević. To je bio strašan zločin nad Bošnjacima”, ispričao je Čikić.
Skoro dvije godine nakon promocije u Podgorici, knjiga Ibrahima Čikića „Gdje sunce ne grije“, ispovijesti o torturama koje je prošao u zatvoru u Bjelom Polju, promovisana je juče u Sarajevu.

Knjiga je, kako se moglo juče čuti na promociji, koju je u Domu oružanih snaga BiH organizovao Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, svojevrsno svjedočanstvo o brutalnom hapšenju i montiranom procesu protiv čelnika i simpatizera Stranke demokratske akcije u Crnoj Gori, piše sarajevski “Dnevni avaz”.

Među 24 uhapšena 1994. godine u Novom Pazaru i 21 u Bijelom Polju, bio je i Čikić koji je prošao najgore torture i mučenja.

“Uhapšen sam, iako sam bio sporocentni invalid. Optužen sam po 17 tačaka optužnice, između ostalog i kao snajperista koji je trebalo da ubija srpsku djecu, iako sam gotovo potpuno slijep. Da apsurd bude veći moje dijete koje je tada imalo 54 dana je proglašeno kao opasan mudžahedin i terorista i o njemu se u medijima pisalo kao o opasnom teroristi”, kazao je juče Čikić na promociji.

Grupa optuženih oslobođena je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, na, kako Čikić kaže, insistiranje tadašnjeg predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

“Knjigu sam odlučio napisati zbog agresivne politike mijenjanja istorije, za neke buduće generacije da ne zaborave sva zla koja su se desila. Ona govori o svemu, o imenima i prezimenima, o glavnim organizatorima akcije 'Lim' koju je planirao Slobodan Milošević. To je bio strašan zločin nad Bošnjacima”, ispričao je Čikić koji, kako tvrdi, zbog ogromnih pritisaka već godinama živi u Sarajevu.
Smail Čekić, direktor Instituta, kazao je da potresno svjedočenje Čikića pokazuje elemente genocida, i pokušaja da se istrijebi određena grupa ljudi, iza čega je, kako je rekao, stajala država.

Čekić je kazao da Crna Gora još nije “otklonila sve nepravde prema Bošnjacima u BiH”.
Na promociji su govorili i profesor Milan Popović, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, književnik Milika Pavlović, urednik “Monitora“ Esad Kočan, svjedok deportacija, Novljanin Slobodan Pejović.

Popović je kazao, kako je sinoć rekao “Vijestima”, da su sudskim procesima u Crnoj Gori 2009. i 2010. protiv Čikića, nastavljeni “politička tortura i progoni”, koji nijesu kažnjeni iz vremena 90-ih jer nije bilo lustracije.

On je inicirao formiranje uglednog advokatskog tima koji bi podigao krivičnu prijavu protiv države Crne Gore za krivično djelo torture i genocida protiv Čikića.
Profesor je podsjetio da je tužilac u slučaju protiv Čikića bio sadašnji direktor ZIKS-a Milan Radović, za vrijeme čijeg mandata je u parlamentu nestala dokumentacija za deportacije bosanskih državljana.

Lider PzP, koji je pozvan jer je ranije pružio podršku Čikiću, izrazio je čuđenje što Bošnjaci u Crnoj Gori nakon svega što su proživjeli od aktera sadašnje vlasti, još glasaju za nju.

Protiv Čikića se vode dva postupka u bjelopoljskom Višem sudu, a tužbu su podnijeli uglavnom bivši stražari u zatvoru, koji smatraju da ih je oklevetao u knjizi.