ZLOČINAC KARADŽIĆ BUNCA O ISLAMSKOJ PRIJETNJI
Objavljeno: 02. Mar 2010. 15:03:52
Britanska štampa danas piše da bi "buncanje" Radovana Karažića o "zamišljenoj islamskoj prijetnji danas moglo da naiđe na prijemčivije uho među publikom".

Mediji pišu i da ispada kako je Karadžić u stvari bio balkanski Vaclav Havel. Optužen je kao glavni organizator najgorih zločina u Evropi posle nacista, njegovi mučitelji nastoje da ga predstave kao monstruma, ali u dugo očekivanom autoportretu pred sudom, Karadžić je sebe naslikao kao neshvaćenog i oklevetanog antikomunističkog disidenta, piše "Gardijan".

Ispalo je tako da je visokoparni gospodar rata, više od bilo kog drugog povezan sa bosanskim krvoprolićem i pogromima etničkog čišćenja, sve vrijeme bio balkanski Vaclav Havel.

Kako se i očekivalo, bivši predsjednik RS Radovan Karadžić, optužen za ratne zločine i genocid u BiH, odbacio je sve optužbe, piše "Gardijan", uz ocjenu da je mnogima koji su ga gledali i slušali djelovao kao neko ko je došao sa druge planete.

Tajms ocjenjuje da je "vrijeme nađubrilo tlo" na koje će pasti Karadžićeve laži. Prošlo je petnaest godina od bosanskog rata i nova generacija u Evropi ne može da se sjeti ko je kome učinio šta i zbog čega.

Kada rječiti srpski govornik, poput Karadžića, svoje ratne zločine opisuje kao dio "pravedne i svete" odbrane njegovog pravoslavnog hrišćanskog naroda od militantnog islama u Bosni, mnogi će naći da su takvi argumenti prihvatljivi, piše "Tajms".

Karadžić se služio strahom kako bi pocijepao bosanske zajednice. Njegovo buncanje o zamišljenoj islamskoj prijetnji danas bi moglo da naiđe na prijemčivije uho među publikom koja ne zna za bolje, piše "Tajms".

Njegov četvorosatni nastup, piše "Gardijan", bilo je dugo predavanje iz historije o vječitoj žrtvi Srba i njihovim opasnim i sveprisutnim zlotvorima: bosanskim muslimanima džihadistima, hrvatskim fašistima, Turcima koji bi ponovo da dignu na noge Otomansko carstvo, Njemcima koji su 1991. pobjednički ostvarili ono što su započeli nacističkom okupacijom Jugoslavije 1941., NATO-om, Amerikancima, Vatikanom...

Poruka da pred sudom ne brani sebe već narod i njegov pravedni i sveti cilj možda će biti dobro primljena među televizijskom publikom u Bosni koja se sada ušančila u etničkim podjelama čak i više nego u vrijeme kada je Karadžić bio na vrhuncu moći.

Ali, ovaj obilazak pet stotina godina balkanske historije malo je učinio da olakša jedanaest tačaka optužbe za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti sa kojima je Karadžić suočen, navodi se u "Gardijanovom" izvještaju.

"Tajms" u izvještaju iz Haga ocjenjuje da je Karadžić pokazao da će se boriti protiv optužbi za genocid insistiranjem na tome da su bosanski Srbi vodili "pravedan i sveti" rat protiv stvaranja islamske države u Bosni prema planu koji su, kako je rekao, podržavali razni akteri, uključujući SAD i Njemačku.

U Bosni je, nastavlja list, svakako bilo muslimanskih fanatika - jedinica poput Sedme muslimanske brigade koje su bile ozloglašene zbog zločina nad Srbima i Hrvatima, ali one nikada nisu bili više od manjine.

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić optužen je pred Haškim tribunalom za genocid i zločine nad nesrbima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.