KARADŽIĆ ĆE ODGOVARATI ZA GENOCID U CIJELOJ BiH
Autor: Avaz
Objavljeno: 30. Aug 2008. 09:08:40
U izmijenjenoj optužnici paljanskom krvoloku Radovanu Karadžiću sudit će se za genocid na području cijele BiH, i to nikada nije bilo upitno.

Ovo je jučer, kako saznaje "Dnevni avaz", istakao glavni haški tužilac Serge Brammertz tokom susreta sa članovima pet udruženja žrtava rata iz naše zemlje, među kojima su bili predstavnici majki Srebrenice, "Žene-žrtve rata", Udruženja logoraša BiH te žrtava iz Bratunca, Krajine, Višegrada...

- U razgovoru koji je trajao više od dva sata, Bramerc nam je kazao kako su špekulacije o tome da će Karadžiću biti suđeno samo za Srebrenicu krajnje neosnovane, dodajući da o takvom čemu nikada nije bilo govora. Također, kazao je da se trenutno razmatra mogućnost stavljanja krvoloku na teret genocida u oko 40 bh. općina, a da će ih se minimalno 20 naći u optužnici - prenijela nam je nakon susreta Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Predstavnici žrtava zatražili su pomoć od Bramerca u njihovom nastojanju da se pred Evropskim parlamentom usvoji rezolucija kojom bi se garantiralo da se nikada više ne smije dozvoliti da se ponove holokaust i genocid kakvi su se dogodili u prošlom stoljeću. Prijedlog ove rezolucije jučer je uručen Bramercu, dok je jedan primjerak dostavljen i u ured predsjednika Tribunala Fausta Pokara (Pocar).

Nezaobilazna tema bila je i sudbina haškog arhiva nakon prestanka rada Tribunala. Glavni haški tužilac iznio je svoj stav da je ključno u ovoj priči da arhiv bude dostupan žrtvama. No, kako je zaključio, o tome gdje će arhiv biti smješten odluku će donijeti UN.

O ovim temama predstavnici žrtava jučer su razgovarali i sa čelnikom Ureda registrara Hansom Holcijusom (Holtius), koji u pogledu haškog arhiva dijeli mišljenja Bramerca. (S. Š.)