BRITANCI HVALE BH. POZORIŠTE
Autor: Džana Mujadžić
Objavljeno: 07. Aug 2008. 08:08:58
Reditelj Haris Pašovi, kao i produkcija EastWest Centar pune kulturne rubrike, britanske štampe. U najavma za slijedeći Edinburgh International Festival, što se organizira od 8. do 31. avgusta, obavezno se govori o bosankohercegovačkoj predstavi, što će se izvesti od 20-23. avgusta u Royal Lyceum Theatre. U nedjeljnom izdanju najvećeg škotskog dnevnika "The Herald", objavljena je velika foto-reportaža na osam strana, o "Klasnom neprijatelju" Niegela Williamsa, koju će izvesti glumci sa Balkana. Na naslovnici novine je mlada glumica Maja Izetbegović. U detalje je objašnjen rad ansambla EastWest, kao i poimanje nasilja među omladinom. Nije izostavljeno pominjanje, hiljadudnevne opsade, glavnog grada BiH.

Reporteri i novinari ovog uglednog lista boravili su nekoliko dana u Sarajevu, pa bili svjedoci rediteljevog rada sa odabranim umjetnicima: Amarom Selimovićem, Lidijom Stevanović, Nusmirom Muharemovićem, Majom Zeco, Samirom Karićem, Amirom Muminovićem i Majom Izetbegović. Pašovića su opisali kao "vodećeg evropskog režisera"!

Kulturni magazin "The List" što izlazi u Edinburghu je, osim jako pozitivne najave učešća bosanskohercegovačkog pozorista na škotskom Festivalu, među 11 pomno probranih predstava, objavio i poduži članak o EastWest Centru, kako u štampanom tako i on line izdanju.

"The Times", "The Guardian" i "The Daily Telegraph" su također objavili tekstove o mladim umjetnicima i njihovom, očito uspješnom, pozorišnom djelovanju.


"Valter brani Srajevo"

Predsjedavajući uprave zagrebačkog "Jadran filma" i njegov suvlasnik, Vinko Grubšić, objavio je kako će dogovor, sklopljen na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu filma u Cannesu, sa jednom inostranom produkcijom, uskoro ostvariti. Naime, u Kini je film Hajrudina Krvavca, po originalnom scenariju Đorđa Lobovica, naslovljen "Valter brani Srajevo", snimljen u bh. prijestolnici 1972 godine, kultni!
Tumač glavne uloge, Bata Živojinović koji kaže da bi Valteru danas mogao biti djeda, je prava legenda među Kinezima.

Film će se snimati u proljeće 2009., uz učešće bosanskohercegovačke Federalne Televizije, na originalnim lokacijama u Sarajevu. Partizane će interpretirati Kinezi, a okupatore-Japanci!

Izbor novih glumaca što će zamijeniti Živojinovića, pa Ljubišu Samardžića koji je igrao Zisa ili Radeta Markovića, će se organizirati na jesen u Pekingu. Pripreme za audiciju, započinju za trajanja Olimpijade.

"Operacija trijumf"

"Operacija trijumf" naziv je muzičkog reality showa, koji će srbijanska B92 tv prikazivati već u septembru, uključuje izvođače iz svih dijelova regije. Producentska kuca "Emotion" je dovela kandidate za nagradu iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i, naravno, Srbije!
Dogadjaj je posebna premijera jer prvi put nakon rata, organizira zajednicki umjetnicki projekt, na tlu bivse Jugoslavije.
Kandidati ce biti zastupljeni u odnosu na broj stanovnika, pa ce ih najvise ucestvovati iz Srbije i Hrvatske. Uskoro zapocinju audicije za ovaj, posebni, "reality show".
Skupa, 16 natjecatelja ce 90 dana zivjeti u nekadasnjoj Big Brother kuci, na beogradskom Kosutnjaku. Organizatori osnivaju istinsku muzicku akadamiju u kojoj ce odabrani talenti vjezbati pjevanje, ples, koreografiju te se, redovno, posvecivati i vlastitom izgledu.
Pobjednika ce izabrati ziri, ciji ce clanovi biti iz svih zemalja, ucesnica.
Originalni naslov manifestacije je "Star Academy".

"Večera za 5".

Medju natjecateljicama za hrvatski Izbor Miss Ekrana, nalazi se i privlacna Sanja Tahirovic, bivsa medicinska sestra iz Karlovca. Mlada zena je najprije na zagrebackoj Novoj Tv, vodila djeciji kviz " Krizic-kruzic". Prije dvije godine je presla na RTL televiziju gdje je djelovala u produkciji emisije "Mijenjam zenu" a bila je i u castingu programa "Vecera za 5".
Postojanje joj se temeljno promijenilo nakon sto je odabrana za voditeljicu kviza "Kunlovac".
Dopadljiva Sanja Tahirovic voli setnje gradom, umije dobro kuhati pa cesto poziva prijatelje, posto je najsretnija u simpaticnom i veselom drustvu. Za ocuvanje linije i opce kondicije, cesto vjezba uz DVD Renate Supek.